Πλειστηριασμοί : Το ντόμινο που έρχεται

16 Αυγούστου 201309:00

Η ανακίνηση θέματος κατάργησης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία είναι προμελετημένη κίνηση. Διευκολύνει τους νέους κατόχους των δανείων να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό της κατάσχεσης, ο οποίος θα επιφέρει ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων.

Σήμερα οι αξίες πέφτουν χωρίς να γίνονται πράξεις, δηλαδή συγκρατούνται… φαντασιακά! Όταν αρχίσουν, έστω περιπτωσιολογικά, οι κατασχέσεις, θα δημιουργηθεί νέα μονάδα σύγκρισης με τις αγοραίες τιμές. Η υποτίμηση των ακινήτων θα αποτελέσει νέα ευκαιρία για αγορές από ξένους σε εξευτελιστικές τιμές. Η JP Morgan συνιστά στους επενδυτές – πελάτες της να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά ακινήτων (τη θεωρεί τρίτη διεθνώς επικερδή τοποθέτηση) και μάλιστα τους καλεί να πάρουν δάνειο από ελληνικές τράπεζες ώστε να επωφεληθούν από το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, για το οποίο, φυσικά, κερδοσκοπεί ασύστολα η JP Morgan . Φυσικά, τα “κοράκια” δεν ενδιαφέρονται για τα δυάρια στην πλατεία Αμερικής, αλλά για ακίνητα-φιλέτα, εμπορικά ή με προοπτικές τουριστικής εκμετάλλευσης ή πολυτελείς κατοικίες. Αλλά, για να πέσουν οι τιμές, ακόμη και σε αυτά τα ακίνητα, πρέπει να υπάρξει συνολική “διόρθωση”, δηλαδή υποτίμηση της αγοράς ακινήτων.

Η υπερφορολόγηση των ακινήτων, όπως και η εκπτώχευση χιλιάδων νοικοκυριών, είναι δύο παράγοντες που επενεργούν στην αύξηση της προσφοράς και εμμέσως στην υποτίμηση των αξιών. Μέχρι στιγμής, εξ αντικειμένου, η μεγάλη προσφορά κρατικών ακινήτων σε χαμηλές αξιολογήσεις λειτουργεί ως μαγνήτης για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Όταν, όμως, έρθει η ώρα τα funds να διεκδικήσουν τα δάνεια για τα υποθηκευμένα ακίνητα που έχουν αγοράσει από τις ελληνικές τράπεζες, τότε η κατάσταση θα αλλάξει. Και είναι πιθανό να αναπτυχθούν κινήματα αντίστασης, όπως στην Ισπανία.

Η κατοικία, και μάλιστα η πρώτη, αποτελεί ιερό καταφύγιο για τον Έλληνα. Συμβολοποιεί κόπους ετών, κοινωνικό στάτους, αλλά και στοιχειώδη διασφάλιση μέσα σε μια οικονομία που συνεχώς διαλύει την προσωπική και τη συλλογική υπόσταση των πολιτών. Τότε ίσως αποδειχτεί το μοιραίο λάθος για την τρόικα… Προκαλεί ερωτήματα η στάση της κυβέρνησης να ανακινεί θέμα κατασχέσεων. Πάει γυρεύοντας; Είναι τόσο δεσμευμένη να εκτελέσει κι αυτό το “συμβόλαιο”; Μπορεί και ν’ ακολουθεί την τακτική του Χότζα, ο οποίος απειλούσε με τα χειρότερα, ώστε τελικώς να γίνουν αποδεκτά με… ικανοποίηση τα κακά! Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι κατασχέσεις των ακινήτων δημιουργούν νέα πραγματικότητα . Είναι τόσο μεγάλος ο δογματισμός και η αδηφαγία των πιστωτών, ώστε στην υπερβολή τους προχωρούν σε κατάσχεση ακόμη και εις βάρος της… κοινής λογικής!

Πηγή : realestatenews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr