Ποιος είναι ο μαλάκας; Του Γιάννη Καρέλια

3 Απριλίου 201402:33

Ένα ακροδεξιό φίδι είχε ο Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Ιούνιο του 2012. Ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής. Όποιος διαβάσει πώς μιλάει ο Μπαλτάκος στον Κασιδιάρη για τον πρωθυπουργό, θα καταλάβει και το «ακροδεξιός» και το «φίδι».

Είναι όντως πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος να μιλάει με τόσο απαξιωτικό και υβριστικό τρόπο για τον πρωθυπουργό που τον είχε διορίσει. Βέβαια, αυτά δείχνουν το ποιόν του ανδρός, αλλά στην πολιτική αυτό μπορεί να έχει δευτερεύουσα σημασία.

Το μέγα ζητούμενο είναι αν ο Σαμαράς γνώριζε ποιον έχει δίπλα του. Ασφαλώς γνώριζε τις πολιτικές του απόψεις: σκληρός δεξιός με ακροδεξιές αποκλίσεις. Δεν μπορεί να μη γνώριζε ο Σαμαράς τις απειλές που είχε εκτοξεύσει ο Μπαλτάκος, σε ανύποπτο χρόνο, ότι «θα κυβερνήσουμε με τη Χρυσή Αυγή, αν μας ζορίσετε».

Για να τον κρατάει κοντά του σημαίνει ότι του έκανε τη δουλειά που ήθελε. Ή έτσι νόμιζε. ‘Ωσπου ήρθε η χτεσινή αποκάλυψη. Βεβαίως, είναι προφανέστατο ότι ο Σαμαράς δεν γνώριζε τα ραντεβού του Μπαλτάκου με τον Κασιδιάρη και όσα έλεγαν για τον ίδιο και τους υπουργούς του.

Στον διάλογο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη που μαγνητοσκοπήθηκε υπάρχει κάτι πολύ αποκαλυπτικό. Ο Σαμαράς πίστευε ότι, μετά τις διώξεις και τις προφυλακίσεις, η Χρυσή Αυγή θα πήγαινε στο 2%. Ο Μπαλτάκος του είπε ότι θα πάει στο 20%. Και τότε ο Σαμαράς τον στόλισε με ένα «είσαι μαλάκας».

Παρόλα αυτά συνέχισε να έχει τον Μπαλτάκο δίπλα του. Έναν «μαλάκα», που αποδείχτηκε φίδι κολοβό και δάγκωσε το αφεντικό του.

Αναγκαία διευκρίνιση: το ερώτημα του τίτλου δεν υποκρύπτει καμία υποτιμητική διάθεση για τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, χρήση της πιο κοινής νεοελληνικής λέξης έχει γίνει και από άλλους πρωθυπουργούς (ο Μητσοτάκης είχε πει στη δεκαετία του ’90, εις επήκοον πολλών δημοσιογράφων, «εγώ δεν παριστάνω τον μαλάκα»!). Το ερώτημα του τίτλου επιδιώκει να δείξει ότι οι επιλογές των πρωθυπουργών καμιά φορά αποδεικνύονται μοιραίες.

πηγή: www.protagon.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr