Πιο ασφαλές το μαύρισμα το πρωί

9 Αυγούστου 201309:00

Η ηλιοθεραπεία το απόγευμα πενταπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του δέρματος, επειδή είναι λιγότερο ενεργή μία πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός για να επιδιορθώνει τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η πρωτεΐνη αυτή είναι πιο ενεργή το πρωί, γεγονός που υποδηλώνει πως το μαύρισμα πριν από το μεσημέρι είναι πιο ασφαλές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία ανέπτυξαν πενταπλάσιους όγκους όταν εκτίθονταν στην UV το πρωί.

Οι αμερικανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε πως ακριβώς το αντίθετο ισχύει για τους ανθρώπους, επειδή τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα και το βιολογικό τους ρολόι λειτουργεί με αντίθετο τρόπο απ’ ό,τι των ανθρώπων.

Βιολογικό ρολόι

Η εν λόγω πρωτεΐνη λέγεται XPA. Προγενέστερες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχουν δείξει πως τα επίπεδά της αυξομειώνονται στη διάρκεια της ημέρας και πως ρυθμίζονται από το βιολογικό μας ρολόι.

Ο ρόλος της XPA είναι η επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλεί στο γενετικό υλικό (DNA) η υπεριώδης ακτινοβολία.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αζίζ Σανκάρ, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας & Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, εκτιμά πως στους ανθρώπους, τα επίπεδα της XPA είναι υψηλότερα στις 7 το πρωί.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως ο περιορισμός της ηλιοθεραπείας ή των επισκέψεων σε σολάριουμ τις πρωινές ώρες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους», δήλωσε. «Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν».

Όπως γράφουν ο δρ Σανκάρ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), προγραμματίζουν ήδη μελέτες σε ανθρώπους, για να επιβεβαιώσουν πως το πρωινό μαύρισμα είναι πιο ασφαλές.

Ένας στους πέντε

«Τα τελευταία χρόνια, ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η επιδιόρθωση του DNA σχετίζεται με το βιολογικό ρολόι των κυττάρων και τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν αυτή την ιδέα», δήλωσε η δρ Κατ Άρνεϊ, από το Τμήμα Επιστημονικής Επικοινωνίας του οργανισμού Cancer Research UK.

«Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει η σύσταση προς το κοινό να αποφεύγει το σολάριουμ και να κάθεται λίγο στον ήλιο, ώστε να αποφεύγει τα εγκαύματα, ό,τι ώρα κι αν είναι».

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος (SKF) των ΗΠΑ, ένας στους πέντε ανθρώπους εκδηλώνει δερματικό καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η πιο σοβαρή μορφή του είναι το κακόηθες μελάνωμα, το οποίο όμως είναι και ο σπανιότερος δερματικός καρκίνος. Στην πραγματικότητα, από τα 3,5 εκατομμύρια των Αμερικανών που ετησίως παρουσιάζουν δερματικό καρκίνο, οι 70.230 έχουν μελάνωμα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) της χώρας.

Στην Ελλάδα, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30% την τελευταία πενταετία και πλέον καταγράφονται περισσότερα από 400 περιστατικά ετησίως.

Σε όλο τον κόσμο, εξάλλου, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 130.000 κρούσματα μελανώματος, ενώ περίπου 37.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους εξαιτίας του.

Πηγή : healthierworld.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr