ANDREADOU-MIXAILIDI_4

Περιμένοντας τη γιορτή του πολιούχου της πόλης μας, της Γεωργίας Ανδρέου

24 Αυγούστου 201119:14

ANDREADOU-MIXAILIDI_4Τέλος καλοκαιριού και αποχαιρετώντας και τον Αύγουστο με τις τόσες ευλαβικές μέρες.

Της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, της κοιμήσεως της Θεοτόκου, της μάνας μας, της γέφυρας μας με τον Θεό, της προστάτιδας μας. Στη συνέχεια των αγίων Κοσμά του Αιτωλού, του μοναχού που κράτησε σε καιρούς δύσκολους άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού, του Αγίου Φανουρίου και μπροστά μας η αποτίμηση μνήμης του πολιούχου της Ξάνθης μας, του Ιωάννη του Προδρόμου.

Στην ταραγμένη εποχή μας φαίνεται να έχουμε μπερδέψει το ψέμα με την αλήθεια και να έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας. Ότι μέχρι χθες φαινόταν αληθινό και ακλόνητο έγινε χάρτινος πύργος. Στηρίξαμε τη ζωή μας στην άμμο, στο ψέμα και εξαπατηθήκαμε. Όμως η αλήθεια ήταν μπροστά μας και η διαχρονική φωνή του Προδρόμου αντηχούσε στα αυτιά μας μέσα από τη φωνή των πατέρων της εκκλησίας. Τη φωνή που έφτανε και φτάνει σε μας μέσα από τα πάμπολλα έντυπα, τα κηρύγματα, το ραδιόφωνο την τηλεόραση και τελευταία το διαδίκτυο. Εμείς όμως επιλέξαμε πολύ βολικά να μην ακούμε και να μη βλέπουμε ότι αληθινό, όπως τότε που η αλήθεια του Προδρόμου ενόχλησε εξαιρετικά και έπρεπε να σβήσει παραδειγματικά.

Η ηθική της κρατούσας τάξης του Ηρώδη μοιάζει με την δική μας ηθική, αυτή που απαιτεί το κυνήγι μιας ψεύτικης ευτυχίας, μέσα από την απόκτηση υλικών αγαθών και που ποτέ δεν έρχεται, μια που πάντα κάτι μεγαλύτερο θα υπάρχει να θέλουμε να αποκτήσουμε. Αυτή που μας οδήγησε όπως τότε, να επιλέγουμε ανήθικους να μας εκπροσωπούν, ώστε με ελαφρά τη συνείδηση να κατακλέβουν το δημόσιο χρήμα, να μοιράζουν για ένα πιάτο φακές τη δημόσια περιουσία, να οργιάζει η διαφθορά δημιουργώντας μαζικές καταστροφές  και κοινωνικές τραγωδίες.

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εκπροσωπεί την ηθική εκείνη, την ηθική του Χριστιανισμού που διακρίνεται για την αγάπη στον άνθρωπο ως πρόσωπο του Θεού, για την αγάπη και την ευθύνη της προστασίας της δημιουργίας του Θεού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εκπροσωπεί την ηθική εκείνη όπου μπορεί να οικοδομηθεί μια κοινωνία, που χαρακτηριστικό της είναι ο σεβασμός στους θεσμούς έτσι ώστε να λειτουργεί δίκαια προστατεύοντας τα κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων

Η ευθύνη αυτών που είναι φορείς της Πολιτικής εξουσίας είναι μεγάλη, γιατί ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν με τη ζωή τους και το έργο τους το σεβασμό μας σε κάποιες ηθικές αρχές που εγγυούνται την ομαλή λειτουργία μας κοινωνίας κι όχι τη διάλυση της.

Με αυτή την ευθύνη πρέπει να λειτουργήσει και η δημοτική αρχή του Δήμου Ξάνθης και να μην δεχτεί την άστοχη πρόταση της επιτροπής πολιτισμού να περιλάβει ως πολιτιστική δράση, αλλά να ακυρώσει άμεσα το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης που προσβάλλει και διχάζει, δημιουργώντας δικαίως την αγανάκτηση τόσο της εκκλησίας αλλά και των πολιτών της περιοχής μας.

Μόνον έτσι θα μπορούν να σταθούν στις επίσημες εκδηλώσεις τιμώντας την μνήμη του πολιούχου αγίου μας, Ιωάννη του Προδρόμου.

Αλλά και όλοι μας τιμώντας τη μνήμη του πολιούχου μας, ας αναλογιστούμε πόσο πραγματικά έχουμε ανάγκη από τη διαμόρφωση ο καθένας μας προσωπικά εκείνης της ηθικής υπόστασης, που ευαγγελίζεται για μας ο Τίμιος Πρόδρομος.

 

Γεωργία Ανδρέου Μιχαηλίδη

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr