Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μηνιγγίτιδα

14 Ιουνίου 201623:04

Nόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών, ιδίως σε εκείνα ηλικίας κάτω του έτους, θεωρούν τη μηνιγγίτιδα οι Έλληνες παιδίατροι. Ωστόσο, μόνο τρεις στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση τη μη αποζημίωσή του. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα που διεξήχθη σε Έλληνες παιδιάτρους και γονείς από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 των παιδιάτρων θεωρούν ότι η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια πολύ σοβαρή νόσος. Αντίστοιχα, οι γονείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της νόσου (88,5%), καθώς και τις συνέπειες αυτής. Η έρευνα έδειξε ότι 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι της Μηνιγγίτιδας Β. Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της Μηνιγγίτιδας Β.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας ανέφερε: «Πράγματι η Μηνιγγίτιδα είναι ένα μεταδοτικό και ραγδαίως εξελισσόμενο νόσημα που τα συμπτώματά του το καθιστούν δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε βρέφη και νήπια, αφού μοιάζουν με αυτά μίας απλής ίωσης. Οι επιπτώσεις από τη νόσο είναι πολύ σοβαρές, με 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από την Μηνιγγίτιδα να ενδέχεται να χάσει τη ζωή του, ενώ 1 στα 5 άτομα να εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες. Σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η νόσος μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Υπάρχουν εμβόλια που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, έναντι των οροομάδων A,C W και Y, καθώς επίσης και το νεότερο εμβόλιο έναντι της οροομάδας Β, το οποίο όμως δεν καλύπτεται από την πολιτεία παρόλο που προστατεύει από το συχνότερο αίτιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, και ειδικά τα μικρά παιδιά και τα βρέφη κάτω του ενός έτους που κινδυνεύουν περισσότερο».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλιώτης, τόνισε πως «τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της πρόληψης της Μηνιγγίτιδας Β στην χώρα μας. Η πρόληψη συνιστά ένα από τα πιο στοχευμένα εργαλεία άσκησης πολιτικής υγείας, καθώς προφυλάσσει τόσο τον πληθυσμό όσο και το ίδιο το σύστημα υγείας από τις κλινικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές εάν δεν προληφθούν εγκαίρως. Το κενό που υπάρχει στην ασφαλιστική κάλυψη του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου βρίσκεται σε αντίφαση τόσο με την άποψη των παιδιάτρων όσο και με την επιθυμία των γονέων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της πρόληψης και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, δείχνουν διατεθειμένοι ακόμα και να επιβαρυνθούν, σε κάποιο βαθμό, με το κόστος του εμβολιασμού».

Τι είπαν οι παιδίατροι για τη μηνιγγίτιδα

– Τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό.
– Το 74,9% των παιδιάτρων πιστεύει ότι το εμβόλιο για την Μηνιγγίτιδα Β πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, ενώ το 21,4% προτείνει να αποτελέσει ένα προληπτικό μέτρο για συγκεκριμένους όμως πληθυσμούς.
– 9 στους 10 παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό έναντι της Μηνιγγίτιδας Β για το παιδί τους, δίδοντας έμφαση στα μικρότερα του ενός έτους παιδιά (40,2%).
– Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων (94,7%) θεωρούν ότι η μη ένταξη και κατ’ επέκταση η μη αποζημίωση αποτελεί τον κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα για το μη εμβολιασμό των παιδιών.

Τι είπαν οι γονείς για τη νόσο και το εμβόλιο

– 8 στους 10 γονείς έχουν ενημερωθεί για τον εμβολιασμό, με τον παιδίατρό τους ως να αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησης.
– Στην πλειοψηφία τους οι γονείς θεωρούν ότι ο εμβολιασμός δύναται να έχει πολύ θετική (36,4%) και θετική (60%) επίπτωση στην πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.
– Στην συντριπτική τους πλειοψηφία (88,5%), οι γονείς αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα της Μηνιγγίτιδας Β, καθώς και τις συνέπειές της. Συγκεκριμένα, το 45,9% των γονέων την αντιλαμβάνεται ως μια απειλητική για τη ζωή νόσο, με πολύ σοβαρές επιπλοκές, ενώ το 42,6% ως μια σοβαρή νόσο με σοβαρές επιπλοκές.
– Ωστόσο, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της Μηνιγγίτιδας Β.
– Από το σύνολο των γονέων που δεν έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της Μηνιγγίτιδας Β, το 63,3% αναδεικνύει ως τον κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα για τον μη εμβολιασμό την μη ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και κατ’ επέκταση την μη αποζημίωσή του.
– Παρόλα αυτά, 7 στους 10 γονείς δηλώνουν πρόθυμοι να καταβάλουν οι ίδιοι ένα χρηματικό ποσό, αναγνωρίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την αξία του εμβολιασμού για την πρόληψη της νόσου.

Ταυτότητα της Έρευνας

H έρευνα διεξήχθη υπό την επιστημονική ευθύνη του Επ. Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Παν/μιου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη. Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν ο κ. Νικόλαος Κωτσόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών της Υγείας, University of Groningen και η κυρία Βασιλική Καπάκη, Διδάκτωρ Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία GPO σε δείγμα 201 παιδιάτρων και 1003 γονέων, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη, κατά την περίοδο 10 έως 26 Μαΐου στους παιδιάτρους και 25 Απριλίου έως 10 Μαΐου στους γονείς.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr