dikastirio aristeroi 1

Παρελειπόμενα από τη Δίκη για την επίθεση στον εκπαιδευτικό

22 Σεπτεμβρίου 201204:42

dikastirio aristeroi 1Το ενδιαφέρον της πόλης της Ξάνθης συγκέντρωσε η δίκη για την επίθεση στον εκπαιδευτικό από ομάδα 8 ατόμων, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

 • Επιμένει η Χρυσή Αυγή Ξάνθης, παρά τα όσα ειπώθηκαν μέσα στη Δίκη, να διαχωρίζει τη θέση της από το επεισόδιο σε βάρος του εκπαιδευτικού και αναφέρει ότι ο 30χρονος καταδικασθείς δεν είναι μέλος της,όπως και ότι το κόμμα δεν έχει σχέση με την επίθεση
 • Ιδιαίτερο βάρος έδωσαν από την πολιτική αγωγή στη φωτογραφία από πρόσφατη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής που προσκόμισαν στο Δικαστήριο. Αν και είναι αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων, το θύμα αναγνώρισε σε μια από αυτές τον κατηγορούμενο και, όπως επέμεναν, η δημοσίευσή χωρίς αλοιωμένα χαρακτηριστικά θα έλυνε το γρίφο.
 • Γενικότερα το γεγονός ότι η υπόθεση ξεκίνησε από τα –υπό σύσταση- γραφεία της Χ.Α. σε βάρος ατόμου που εντοπίστηκε όταν κόλλησε αφίσες εκεί δίπλα, επισημάνθηκε από αρεκτούς.
 • Τα δύο χτυπήματα και με γροθιά και με κλωτσιά στο κεφάλι, ήταν αυτά που μέτρησαν ώστε το αδίκημα να αποτελεί επικίνδυνη σωματική βλάβη. Παρά τις προσπάθειες της υπεράσπισης το κατηγορητήριο δεν άλλαξε.
 • Ο δράστης του ξυλοδαρμού που παραμένει άγνωστος φορούσε ρούχα με ελληνικές σημαίες και τα διακριτικά της Βεργίνας και οι υπόλοιποι όλοι μαύρα ρούχα, ανέφεραν οι μάρτυρες.
 • «Μέχρι εδώ ήταν η δημοκρατία σας» ήταν η βασική φράση που ακούστηκε από τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση. «Δείρατε ένα δικό μας» ήταν η απάντηση του κατηγορούμενου – σύμφωνα με τους μάρτυρες- όταν ρώτησαν γιατί 8 άτομα τα βάζουν με 3.
 • Στα γραφεία της Χρυσής Αυγής από τις 9.15 μέχρι τις 10 ήταν ο κατηγορούμενος το επίμαχο βράδυ και στις 10.30 βρέθηκε μπροστά στα επεισόδια που έγιναν στο ΚΤΕΛ όπως σημείωσε ο ίδιος, περνώντας τυχαία για να πάει στο σπίτι του.
 • Το γενικότερο πλαίσιο, που δημιουργείται και ευνοεί την εκδήλωση φαινομένων βίας θέλησε να αναδείξει κατά την αγορευσή του ο Κ. Γούναρης, αναφέροντας όλα τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος μαρτυρούν μια έξαρση ανάλογων ενεργειών
 • «Δεν αρνούμαστε ότι οι άλλοι μπορεί να είναι μέλη της Χ.Α. αλλά ο πελάτης μου δεν είναι» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης Μανώλης Πατεράκης, βάζοντας μέσα στο κάδρο το κόμμα της Χ.Α. αλλά έξω από αυτό τον 30χρονο υπάλληλο σεκιούριτυ, που σημείωσε ότι αποδοκιμάζει οποιαδήποτε μορφή βίας
 • «Δεν έχει πολιτική χροιά» η υπόθεση σύμφωνα με την υπεράσπιση και πρόσθεσε ότι το κλίμα που υπάρχει σε βάρος της ΧΑ επιβάρυνε τη θέση του δράση.
 • Την ενοχή του κατηγορούμενου με βάση το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας λόγω απόλυτης ψυχικής συνδρομής στην ενέργεια του φυσικού αυτουργού της επίθεσης, κάτι που στοιχειοθετεί την απλή συνέργεια στην πράξη.
 • Ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή στο δικαστήριο και υποστήριξε ότι οδηγούσε το μηχανάκι από όπου κατέβηκε ο δράστης στο περιστατικό υπέπεσε σε αμέτρητες αντιφάσεις. Προφανώς και δεν είχε ενημερωθεί ή το πήρε αψήφιστα αλλά η εικόνα αυτή σε μια τόσο σοβαρή δίκη, εξόργισε την έδρα που ζήτησε την κρατησή του μέχρι το πέρας τος δίκης για σοβαρές ενδείξεις ψευδορκίας. Το δε ακροατήριο αρκετές φορές γέλασε αλλά αυτός που «πλήρωσε» την κατάθεση ήταν ο κατηγορούμενος, παρόλο που δεν θα σωζώταν χωρίς αυτό το μάρτυρα.
 • Πολλοί παράγοντες έξω από τη δίκη ανέφεραν ότι ο 30χρονος που καταδικάστηκε θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη αν είχε διαφορετική στρατηγική ως προς το πολιτικό σκέλος, κυρίως δηλαδή, αν δεν αρνούνταν κάθε συμμετοχή αλλά και κάθε πληροφορία για τους άλλους 7 δράστες. Ως προς το νομικό η στρατηγική του δικηγόρου του ήταν η καλύτερη δυνατή με ερωηματικά για τον μάρτυρα που εμφανίστηκε στο ακροατήριο.
 • Άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης ο καταδικασθείς 30χρονος. Η ποινή των 8 μηνών για τα αδικήματα της απλής συνέργειας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και της οπλοκατοχής, επιβλήθηκε με τριετή αναστολή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr