ektheseis

Τετάρτη 18 Μαΐου 2010 – παγκόσμια ημέρα μουσείων

16 Μαΐου 201119:41

ektheseisΏρα 9.00 έως 14.30 & 19.00 έως 21.00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης .Το μουσείο υποδέχεται και ξεναγεί τους επισκέπτες στη νεότερη ιστορία της πόλης, με οδηγό τα εκθέματά του.

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Ιδρύθηκε το 1975  και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Το κτίριο, έκθεμα και το ίδιο, αποτελεί ιστορική μαρτυρία για την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι μόνιμες συλλογές συντηρήθηκαν με την, κατά 80%, συνδρομή  των ευεργετών.

Σήμερα, φιλοξενούνται εδώ εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα. Παράλληλα, λειτουργούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν το στίγμα της νέας δημιουργίας στην πόλη.

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης είναι το ίδρυμα που απέκτησε, συντήρησε και ερευνά τα στοιχεία της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Επικοινωνεί εκθέτοντας τις υλικές μαρτυρίες των ανθρώπων και του περιβάλλοντός του, που συνέβαλλαν στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της περιοχής και έχει ως σκοπό τη συνεχή μελέτη αυτών, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών.

 

Γι’ αυτό, η οργάνωση της επίσκεψης στο Ισόγειο, παρουσιάζει στον επισκέπτη πρώτα μια αναφορά στη νεότερη ιστορία της πόλης. Στη συνέχεια, η έκθεση «Ξάνθη 1860 -1940 περίοδο ακμής» αναφέρεται στην  αστική τάξη και τους  καπνέμπορους. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται το Πωλητήριο, και ο Πολυχώρος όπου πραγματοποιούνται προβολές, διαλέξεις, συναυλίες καθώς και η αίθουσα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

 

Στον Όροφο στη μία πτέρυγα συνεχίζεται η έκθεση «Ξάνθη 1860 -1940 περίοδο ακμής». Εδώ βρίσκεται και ο χώρος για τις Περιοδικές εκθέσεις, με μία διαφορετική έκθεση νέων καλλιτεχνών κάθε μήνα. Στην ίδια πτέρυγα, το γραφείο της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη, είναι το ερευνητικό κέντρο του μουσείου. Στην άλλη πτέρυγα λειτουργούν Εργαστήρια για εκπαιδευτικά προγράμματα, για τη συντήρηση καθώς και το κέντρο πληροφορικής.

Η μία πλευρά του Υπογείου αφιερώνεται στην έκθεση «Καθμερ’νές και  σκόλες» που στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Θράκης. Στο δεύτερο τμήμα του υπογείου παρουσιάζεται η θεματική «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές 20ου αιώνα – Επαγγελματίες – Εργατική τάξη», βασισμένη σ’ ένα επαγγελματικό οδηγό του 1910-11.

Στην Αυλή τέλος, βρίσκονται δύο ατομικά Χαμάμ, ανδρικό και γυναικείο, καθώς και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακίνδυνων.

Υπογραμμίζουμε ότι το ίδιο το κτίριο είναι ένα κόσμημα τόσο για τον εξωτερικό του διάκοσμο με συμμετρικά σχέδια, όσο και για το εσωτερικό του με ξυλόγλυπτα ταβάνια, τοιχογραφίες και εξαιρετικές οροφογραφίες.

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης λειτουργεί ως ένα έκθεμα, ως παράδειγμα που ο επισκέπτης χρησιμοποιεί για να ανακαλύψει την Ξάνθη.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.00 – 14.30

Τηλ .25410 25421 – 6937120986 email: fexanthis@gmail.com http//www.fex.org.gr  

Ταξιδεύοντας στις εκθέσεις μεγάλων μουσείων του κόσμου

Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα και ώρα 20.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Ταξιδεύοντας στις εκθέσεις μεγάλων μουσείων του κόσμου

Στην τελευταία εικονική ξενάγηση γ’ αυτό το εξάμηνο, η Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος, μας ταξιδεύει στην έκθεση «Manet, Ο άνθρωπος που εφήυρε τη μοντέρνα τέχνη» στο Musée dOrsay, Παρίσι, Γαλλία.

Η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι παραπάνω από μια απλή αναδρομική στο μεγάλο ζωγράφο. Από τις 5 Απριλίου έως τις 3 Ιουλίου 2011 καλούμαστε να εξερευνήσουμε τη θέση του Manet στην ιστορία: το κληροδότημα ρομαντισμού, την επίδραση του έργου του στους συγχρόνους του και τη ροή μεταδοτικότητας της εποχή του.

Επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου http://www.musee-orsay.fr/

Σχετικά με το «Ταξιδεύοντας στις εκθέσεις μεγάλων μουσείων του κόσμου»

Σ’ αυτό το εξάμηνο η ΦΕΞ είχε ως στόχο να μας ταξιδέψει σαν ένα «γράμμα» που μεταφέρει ιδέες, εμπειρίες, γνώση και συναίσθημα, σε εκθέσεις μεγάλων μουσείων του κόσμου, με εικονικές ξεναγήσεις και με τη ματιά της Κικής Χριστοδούλου ιστορικού τέχνης & μουσειολόγου.

Ιανουάριος: Ισπανία, Πράδο. Rubens

Φεβρουάριος: Γαλλία, Λούβρο. Luca Cambiaso, Ο maître της Σχολής της Γένοβας, 1550-1620.

Μάρτιος: ΗΠΑ, ΜοΜΑ.

Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός στη Νέα Υόρκη.

Απρίλιος: Γαλλία: Musée d’Orsay. Προ-Ραφαηλίτες, Φωτογραφία.

Μάιος: Γαλλία: Musée d’Orsay.  Manet, Ο άνθρωπος που εφήυρε τη μοντέρνα τέχνη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr