Παγκόσμια οργή και θλίψη για τις δασικές πυρκαγιές του Αμαζονίου

23 Αυγούστου 201913:40

Μπορεί στον ορίζοντα να μη διακρίνεται κανένας ηλεκτρικός λαμπτήρας, αλλά ο νυχτερινός ουρανός έχει απόκοσμη λάμψη. Εύκολη η λύση του αινίγματος. Ο Αμαζόνιος φλέγεται. Η μυρωδιά που διαχέεται είναι αυτή της σχάρας με κάρβουνα και του ξύλου που καίγεται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος, που σε αυτή την περιοχή πάντα καίει, κρύβεται πίσω από πυκνούς καπνούς. Η φωτιά, κοντά στη Λαμπρέα, της πολιτείας Αμαζόνας, είναι μόνο μία από τις δεκάδες που κατατρώγουν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου και ένα σημαντικό προπύργιο εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Oι φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχουν αυξηθεί κατά 83% φέτος συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η διαστημική υπηρεσία της χώρας. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο εξόργισε τους περιβαλλοντολόγους, διατυπώνοντας αβάσιμους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι πυρκαγιές είχαν προκληθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις, λόγω της οργής τους επειδή περικόπηκαν οι χρηματοδοτήσεις τους.

Χθες, ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει τα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές του Αμαζονίου, προσθέτοντας ότι κυβερνητικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες ώστε να διαπιστώσουν τα αίτιά τους. Τόσο η στάση του Μπολσονάρο όσο και η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται προκάλεσαν έντονη κατακραυγή από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το hashtag #PrayForAmazon (Προσευχηθείτε για τον Αμαζόνιο) έγινε παγκόσμια τάση στο Twitter την Τετάρτη, υποδεικνύοντας την τεράστια σημασία που έχει το ζήτημα για την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του οικολογικού Αρμαγεδδώνα, στήλες καπνού ξεπηδούν από το τροπικό δάσος, αγγίζοντας ύψος δεκάδων μέτρων στις πολιτείες Αμαζόνας και Ροντόνια.

Ο Τιάγκο Παριντιντίν, που ζει σε προστατευόμενη περιοχή αυτοχθόνων, δείχνει τον ορίζοντα λέγοντας «το μόνο που βλέπεις είναι καπνός. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι παλαιότερα». Ο 22χρονος, που έχει εκπαιδευθεί στα περιβαλλοντικά θέματα, επιρρίπτει τις ευθύνες για την οικολογική καταστροφή στην αυξανόμενη ανάπτυξη του Αμαζονίου, που προκάλεσε την άνθηση της αγροκτηνοτροφίας στην περιοχή και την αποψίλωση των δασών, με αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας. Οι δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από τη χαμηλή βλάστηση, που ξηραίνεται την εποχή της ανομβρίας και μετατρέπεται σε προσάναμμα. Ενώ η φωτιά σιγοκαίει, ο καπνός καλύπτει τους ψηλούς φοίνικες και τα φύλλα τους και γρήγορα η πυρκαγιά μεταδίδεται εκεί.

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, ευθύνες για τις πυρκαγιές βαρύνουν και τους αγρότες, που ανάβουν φωτιές στο δάσος προκειμένου να το μετατρέψουν σε βοσκότοπο για τις αγελάδες τους. Ο Γκαμπριέλ Αλμπουκέρκ, πιλότος στην πρωτεύουσα της πολιτείας Ροντόνια, Πόρτο Βέλιο, σημειώνει ότι, συχνά, ο καπνός είναι τόσο πυκνός, που το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εξαφανίζεται ολοκληρωτικά.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr