Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης -Μια από τις κορυφαίες 10 αιτίες θανάτου παγκοσμίως

24 Μαρτίου 201705:00

Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από φυματίωση. Ωστόσο είναι θεραπεύσιμη, αρκεί ο ασθενής να ολοκληρώνει τον κύκλο θεραπείας χωρίς διακοπή και με στενή ιατρική παρακολούθηση. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα του μικροβίου στα αντιφυματικά φάρμακα, που μοιραία θα οδηγήσει τον ασθενή σε πολυανθεκτική μορφή φυματίωσης (MDR-TB) και την εξαιρετικά πολυανθεκτική μορφή (XDR-TB). Η πολυανθεκτική και η εξαιρετικά πολυανθεκτική μορφή είναι ανθεκτικές στα φάρμακα της πρώτης γραμμής.

Η φυματίωση πλήττει κυρίως ενήλικες σε πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους. Ωστόσο, όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι σε κίνδυνο.

Η εξάλειψη της φυματίωσης είναι πρόκληση για τη δημόσια υγεία και αποτελεί δοκιμασία για το Σύστημα Υγείας κάθε χώρας. Απαιτεί δε, συνεργασία συντονισμό και χρηματοδότηση παγκοσμίως

Το νόσημα υπάγεται στα υποχρεωτικώς δηλούμενα. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (2004-2010) δηλώνονται περίπου 600 νέα κρούσματα ετησίως, τα οποία όσον αφορά στους Έλληνες έχουν πτωτική τάση, ενώ υπάρχει μια τάση ανόδου στους αλλοδαπούς. Η επίπτωση της νόσου διαφέρει ανάμεσα στις Περιφέρειες της επικράτειας.

Μέχρι ότου ανακαλυφθεί το αίτιο που προκαλεί τη φυματίωση, ένας στους επτά ανθρώπους στην Ευρώπη και την Αμερική πέθαινε από την ασθένεια αυτή.

Ο γιατρός Ρόμπερτ Κοχ (Robert Koch) στις 24 Μαρτίου του 1882 ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αιτίου της νόσου δηλαδή του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης. Από τη στιγμή εκείνη τέθηκαν τα θεμέλια ενός συνεχούς αγώνα για την εξάλειψη της ασθένειας.

Το 1982 έναν αιώνα μετά, εορτάστηκε η 1η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σκοπός της οποίας είναι αφ’ ενός ο φόρος τιμής στον δρ. Κοχ και αφ’ ετέρου η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα για την εξάλειψή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη «στρατηγική τερματισμού της φυματίωσης», που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2014, μεταξύ των αναπτυξιακών στόχων που έθεσε για την υγεία είναι και ο τερματισμός της επιδημίας φυματίωσης από το 2030.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης για το 2017 είναι «Ενωθείτε για τον τερματισμό της φυματίωσης.»

Ορισμένα βασικά στοιχεία για τη νόσο, όπως τα δίνει ο ΠΟΥ:

-Η φυματίωση (TB) είναι μια από τις κορυφαίες 10 αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

-Το 2015, 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν με φυματίωση και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια

-Πάνω από το 95% των θανάτων από φυματίωση συμβαίνουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες

-Υπολογίζεται ότι 49 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μέσα από την έγκαιρη διάγνωση της φυματίωσης και της σωστής διαχείρισης της νόσου μεταξύ 2000 και 2015.

-Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015, υπολογίζεται ότι 480.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB).

-Περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα φυματίωση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από βακτήρια φυματίωσης αλλά δεν είναι (ακόμη) ασθενείς και δεν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr