Ο Άρειος Πάγος “βάζει” στον νόμο Κατσέλη και τα “κόκκινα” στεγαστικά του ΟΕΚ

17 Μαρτίου 201707:09

Σωτηρία για χιλιάδες πολίτες, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση του δημοσίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας τα οποία έχουν “κοκκινίσει” αποτελεί η απόφαση (υπ΄ αριθμ. 2/2017) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του “νόμου Κατσέλη” για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα δάνεια αυτά (όπως και των δανειοληπτών από τράπεζες) μπορούν να “κουρευτούν”, να καταβάλλει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης χαμηλότερη δόση και βέβαια να σώσει την πρώτη κατοικία του.

Η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκανε δεκτές τις εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου οι οποίοι ουσιαστικά αποφάνθηκαν πως και τα δάνεια Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. Αντίθετα, δεν μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του “νόμου Κατσέλη” τα “προσωπικά  δάνεια εκτάκτων αναγκών” που χορήγησε ο  ΟΕΚ προς τους  εργαζόμενους, συνταξιούχους  και υπαλλήλους του Οργανισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.

Ο ΟΑΕΔ

Το ζήτημα προέκυψε μετά την κατάργηση του ΟΕΚ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και την αντικατάσταση αρμοδιοτήτων από τον ΟΑΕΔ. Ο νέος οργανισμός αντέτεινε πως δεν μπορούν να υπαχθούν γι αυτό η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια, με θετική για τους πολίτες έκβαση. Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε περίπτωση δανειολήπτη του ΟΕΚ με πλήρη εγγύηση και επιδότηση του επιτοκίου από το Δημόσιο. Το τοπικό Ειρηνοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλε στα τέλη του 2012 για ρύθμιση των χρεών του απέναντι σε τράπεζες, αλλά απέρριψε την αίτησή του για ρύθμιση των οφειλών προς τον τέως ΟΕΚ  ύψους 77.703 ευρώ, κρίνοντας ότι εξαιρούνται από τον νόμο Κατσέλη  όλα αυτά τα στεγαστικά δάνεια.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέτρεψε την απόφαση του Ειρηνοδικείου και μετά την σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, ο δανειολήπτης  διέσωσε την κύρια κατοικία του των 119 τ.μ.

Πηγή: capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr