Νίκος Ηλιάδης: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο»

24 Σεπτεμβρίου 201317:00

Με δύο χρυσά μετάλλια στις αποσκευές της, επέστρεψε από το Σεράγεβο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η εθνική μας ομάδα των U21.

Ο «αρχιτέκτονας» της νέας μεγάλης επιτυχίας του ελληνικού τζούντο, ο εθνικός προπονητής Νίκος Ηλιάδης, με συνέντευξή του στο επίσημο site της ΕΟΤ, αναφέρθηκε στα δύο χρυσά μετάλλια, στην ατυχία του Ντανατσίδη αλλά και στην επόμενη ημέρα του αθλήματος στη χώρα μας…

ΕΡ: Νίκο Ηλιάδη, η τρίτη θέση της Ελλάδας στον πίνακα των μεταλλίων, με 2 χρυσά μετάλλια αποτελεί αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία…
«Θα ήμασταν μάλιστα πρώτοι αν δεν είχαμε την ατυχία με τον Αλέξη Ντανατσίδη, που λόγω τραυματισμού στον αγώνα με τον ‘Αγγλο αντίπαλό του, δεν μπόρεσε στη συνέχεια να κατακτήσει ένα ακόμη μετάλλιο. Γι΄ αυτό στενοχωρήθηκα πολύ-ήξερα ότι ο Αλέξης μπορούσε σίγουρα να ανέβει στο βάθρο. Ωστόσο η τρίτη θέση κάτω από τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν και πάνω από τη Ρωσία με ικανοποιεί πάρα πολύ».

ΕΡ: Και πώς προέκυψαν αυτές οι επιτυχίες ;
«Τα παιδιά έχουν δουλέψει πάρα πολύ και πολύ σκληρά, εδώ κι ένα χρόνο. Αφ΄ενός είναι αθλητές με ταλέντο και μεγάλες δυνατότητες, αφ’ ετέρου οι προετοιμασίες, οι προπονήσεις και το πρόγραμμα που ακολουθούμε γίνεται μεθοδικά και συστηματικά. Ξέρω πότε πρέπει να φορμαριστούν, πότε να πιεστούν στις προπονήσεις, τίποτα δεν είναι τυχαίο».

ΕΡ: Οι ξένες αποστολές πώς αντιμετώπισαν τη νέα μεγάλη επιτυχία της εθνικής μας ομάδας;
«Από την αρχή μου έλεγαν ότι είμαστε μεταξύ των φαβορί, ότι είμαστε μια πολύ καλή ομάδα… Και όταν τους ανέφερα τη στενοχώρια και την απογοήτευσή μου σχετικά με τον τραυματισμό του Ντανατσίδη που μας στέρησε ένα ακόμη μετάλλιο, ξέσπαγαν: “Μα καλά, πήρατε δύο χρυσά μετάλλια και στενοχωριέσαι-είναι δυνατόν ;” (γέλια)».

ΕΡ: Εσύ, ως εθνικός προπονητής, τι είπες στους αθλητές λίγο πριν βγουν στο τατάμι;
«Ψυχολογικά, σε όλους λέω να βγουν γερά, για τη νίκη και ότι είναι έτοιμοι για το καλύτερο. Τεχνικά, για τον καθένα υπάρχουν άλλες ιδιαιτερότητες… Π.χ. στον Μουστόπουλο έλεγα σχετικά με τον αντίπαλό του τον Γάλλο Αβαλιάνι, “προσπάθησε να κρατήσεις δύο λεπτά-μην πέσεις, μετά αυτός θα κουραστεί”. Ετσι ακριβώς κι έγινε και πήραμε τη νίκη».

ΕΡ: Ο Αζωίδης έλεγε ότι τον ωφέλησε πολύ η προπόνηση μαζί με τον Ηλία Ηλιάδη…
«Ναι, πράγματι, μεγάλο πλεονέκτημα η προετοιμασία μαζί με τον Ηλία. Οι αθλητές μας έχουν μεγάλο κέρδος να βλέπουν από κοντά τον ολυμπιονίκη να προπονείται, να τους μιλάει και να τους δίνει συμβουλές. Τους λέει διάφορα πράγματα, άγνωστα γι΄αυτούς και τονώνει εκτός των άλλων την ψυχολογία τους».

ΕΡ: Τα συναισθήματά σου στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου ;
«Πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και συγκίνηση… Ανάρτησα και φωτογραφία από την τελετή απονομής στο facebook !»

ΕΡ: Το δικό σου “μυστικό” γι΄ αυτές τις μεγάλες επιτυχίες ;
«Παίζουν ρόλο οι γνώσεις και εμπειρία μου, αλλά η δουλειά είναι ομαδική τα παιδιά είναι καλά και σοβαρά και με ακούν. ‘Εχουν θέληση και μόνο με τη σκληρή δουλειά, έρχονται τα μετάλλια και τα αποτελέσματα».

ΕΡ: Στην κατηγορία αντρών πιστεύεις ότι αυτοί οι αθλητές θα μπορέσουν να μας χαρίσουν ανάλογες επιτυχίες ;
«΄Ηδη έχουν κάποιες εμπειρίες σε τέτοιο επίπεδο-έχουν δοκιμαστεί σε διεθνείς αγώνες. Αναμφισβήτητα τα πρώτα ένα-δύο χρόνια θα είναι κάπως δύσκολα με τις αλλαγές στην κατηγορία, ωστόσο σιγά-σιγά θα βρουν το δρόμο των επιτυχιών και όπως τώρα έτσι και στους άντρες θα παραμείνουν μέσα στα μετάλλια».

Πηγή : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr