Νέο επιθετικότερο στέλεχος του HIV εμφανίστηκε σε Κούβα και Αφρική

17 Φεβρουαρίου 201507:49

Νέο επιθετικότερο στέλεχος του ιού HIV, το οποίο δυστυχώς δεν αντιδρά στη θεραπεία αντιρετροϊκών φαρμάκων που υπάρχουν σήμερα, εντόπισαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση EBioMedicine.

Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί σε έρευνα που έγινε σε ομάδα ασθενών στην Κούβα το νέο στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο καθώς εξελίσσεται πολύ γρήγορα και οι θεραπείες δεν δρουν στον οργανισμό έναντι του ιού.

Το νέο στέλεχος του HIV ονομάζεται CRF19 και είναι ένας συνδυασμός των υποτύπων του HIV Α, D και G, το οποίο μολύνει τα κύτταρα με το να συνδέεται επάνω σε υποδοχείς τους και η μετεξέλιξή του προς το AIDS συνήθως συμβαίνει όταν ο ιός αλλάζει -μετά από πολλά χρόνια- από CCR5 συν-υποδοχέα σε συν-υποδοχέα CXCR4.

Το νέο στέλεχος κάνει αυτή την αλλαγή γρηγορότερα από τα μέχρι σήμερα στελέχη, ενώ κανονικά χωρίς θεραπεία ο ιός HIV θέλει από 5-10 έτη για να εξελιχθεί στην ασθένεια του AIDS.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε και στην Αφρική, αλλά σε λιγότερα άτομα και έτσι δεν κατάφεραν να το μελετήσουν σε βάθος. Αντίθετα στην Κούβα είναι ευρέως διαδεδομένο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr