Νέο Ε9 για όλα τα εκτός σχεδίου

23 Απριλίου 201314:00

Νέα ταλαιπωρία περιμένει εκατομμύρια φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια και ακίνητα εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, οι φορολογούμενοι θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, εκ νέου το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν αναλυτικά και με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στοιχεία για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.Στόχος είναι η πλήρης καταγραφή των στοιχείων για τα αγροτεμάχια για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος από το 2014.

Στην απόφαση αυτή, κατέληξε χθες η διακομματική επιτροπή για την φορολογία ακινήτων, η οποία συνεδρίασε ύστερα από διακοπή περίπου 2,5 μηνών για να επανεξετάσει σχεδόν από μηδενική βάση το σχέδιο για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων (Απ. Βεσυρόπουλος από την Ν.Δ., Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ) συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ότι θα πρέπει φέτος να γίνει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εκτάσεων γης που κατέχουν οι φορολογούμενοι.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων, καθώς και τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την επιβολή του φόρου.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή του ενιαίου φόρου με διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη εσόδων 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό ο ενιαίος φόρος να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος με αφορολόγητο όριο.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά, αφού τα στοιχεία θα πρέπει να δηλωθούν ηλεκτρονικά μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Πηγή : Toxrima.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr