google-drive-530x353

Νέα υπηρεσία δωρεάν αποθήκευσης δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος

25 Απριλίου 201212:48

google-drive-530x353Η αμερικανική εταιρία Google παρουσίασε το Google Drive, μία νέα δωρεάν υπηρεσία υπολογιστικού νέφους (cloud computing), η οποία επιτρέπει στους χρήστες να «ανεβάζουν» (upload) και να αποθηκεύουν δεδομένα 5 GΒ, τα οποία μπορούν να τα μοιράζονται, αν θέλουν, με άλλους χρήστες, όπως συγγενείς, φίλους και συναδέλφους, στέλνοντας σε αυτούς τους σχετικούς συνδέσμους (links).


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

Ο αποθηκευτικός χώρος για κάθε χρήστη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με μία κλιμακωτή μηνιαία συνδρομή και να φθάσει έως τα 16ΤΒ (terabytes). Η νέα πρωτοβουλία, που υλοποιήθηκε μετά από πέντε χρόνια συζητήσεων και προετοιμασίας, είναι μία ακόμα προσπάθεια της Google να ενισχύσει τους δεσμούς «εξάρτησης» των χρηστών διεθνώς από την ίδια, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την πιθανότητα παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών. Θα περάσουν μερικές εβδομάδες ωσότου το Google Drive καταστεί διαθέσιμο σε όλες τις χώρες.

Η νέα υπηρεσία, στη διεύθυνση drive.google.com, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, έρχεται να ανταγωνιστεί ανάλογες υπηρεσίες, όπως η ανεξάρτητη και πιο δημοφιλής από όλες, το Dropbox (δημιουργήθηκε το 2007 από δύο φοιτητές του ΜΙΤ και έχει ήδη πάνω από 50 εκατ. χρήστες), το iCloud της Apple και το SkyDrive της Microsoft.

Οι χρήστες του Google Drive θα μπορούν να εξοικονομούν χώρο από τους σκληρούς δίσκους των δικών τους υπολογιστούν, αφού θα «παρκάρουν» online τις φωτογραφίες, τα βίντεό τους, τα κείμενά τους και όποιο άλλο ψηφιακό περιεχόμενο στους τεράστιους κεντρικούς υπολογιστές της Google. Ο χώρος των 16 ΤΒ μπορεί να περιλάβει πάνω από 4.000 δίωρες ταινίες σε υψηλή ανάλυση 720p.

To Google Drive είναι προσβάσιμο είτε απευθείας μέσω του διαδικτύου, είτε μετά από την εγκατάσταση σχετικού λογισμικού στον υπολογιστή του χρήστη. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Google Drive είτε μέσω Windows PC είτε Apple Macintosh, ή ακόμα μέσω ειδικής εφαρμογής (app) σε «έξυπνο» κινητό ή υπολογιστή- ταμπλέτα με λειτουργικό σύστημα Android. Τις ερχόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ανάλογη εφαρμογή και για τις συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα της Apple (iPad, iPhone). Οι τυφλοί χρήστες θα έχουν επίσης πρόσβαση μέσω ειδικού λογισμικού.

Πρόσθετες υπηρεσίες

Η νέα υπηρεσία προσφέρει ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες σε σχέση με τις ανταγωνιστικές, όπως την αποστολή και λήψη φαξ, ενώ ο χρήστης θα μπορεί να «ανεβάζει» σκαναρισμένες εικόνες (π.χ. παλιά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών) και μετά να κάνει αναζήτηση στα κείμενα μέσω λογισμικού οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR). Ακόμα το Google Drive, εκτός από αναζήτηση με λέξεις- κλειδιά, παρέχει οπτική αναζήτηση και αναγνώριση εικόνων, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία Google Docs για να δημιουργούν online και να μοιράζονται κείμενα.

Όσον αφορά την κοστολόγηση, τα πρώτα 5GB αποθηκευτικού χώρου παρέχονται δωρεάν, τα 25GB με 2,49 δολάρια το μήνα, τα 100 GB με 4,99 δολάρια το μήνα, το 1ΤΒ με 49,99 δολάρια το μήνα και τα 16ΤΒ με 799,99 δολάρια το μήνα. Όταν οι χρήστες αναβαθμίζονται από τη δωρεάν υπηρεσία στην επί πληρωμή, τότε αυτόματα και ο αποθηκευτικός χώρος του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail που έχουν, θα αυξάνεται στα 25GB. Η εκδοχή του Google Drive για τις επιχειρήσεις θα έχει διαφορετική τιμολόγηση και θα προσφέρει 24ωρη τεχνική υποστήριξη.

Από την άλλη, το SkyDrive της Microsoft χρεώνει 50 δολάρια για μέγιστη αποθήκευση 100GB, ενώ το Dropbox παρέχει μόνο 2GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο και για 100GB χρεώνει 19,99 δολάρια το μήνα ή 199 δολάρια ετησίως. Το Apple iCloud παρέχει επίσης 5GB δωρεάν και χρεώνει 100 δολάρια ετησίως για άλλα 50GB.

Οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους γίνονται σταδιακά όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους από μία ποικιλία συσκευών και τοποθεσιών, ενώ παράλληλα καθιστούν το online περιεχόμενό τους κατά βούληση προσβάσιμο και σε άλλους, πράγμα που επιτρέπει το μοίρασμα του υλικού και τη καλύτερη συνεργασία. Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο Facebook δεν διαθέτει ακόμα ανάλογη υπηρεσία στο «νέφος» και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως κινηθεί πλέον για την εξαγορά του Dropbox, οπότε το «παιγνίδι θα ανοίξει» κι άλλο.

Πηγή : www.telecomnews.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr