Νέα συσκευή «λύνει τα χέρια» όσων πάσχουν από διαβήτη

19 Σεπτεμβρίου 201517:39

Πραγματική επανάσταση στον τρόπο που βιώνουν την καθημερινότητα οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη πρόκειται να επιφέρει μία μικρή ψηφιακή συσκευή, η οποία θα δοκιμαστεί πιλοτικά στους πάσχοντες, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Με τη μικρή συσκευή οι διαβητικοί θα μπορούν να προσαρμόζουν τη δόση ινσουλίνης που λαμβάνουν στις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, όμως, το σύστημα αυτό θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς αναμένεται να περιορίσει αισθητά τον αριθμό των επισκέψεων στα νοσοκομεία.

Τουλάχιστον 80 χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά επί του παρόντος, το σύστημα d-Nav θα προσφερθεί πιλοτικά σε 700 ασθενείς, στο σύστημα υγείας της νοτιοανατολικής Ιρλανδίας. Το d-Nav βασίζεται στην τεχνολογία που επινόησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Hygeia. Xρησιμοποιεί τη λεγόμενη «έξυπνη τεχνολογία» σε συνδυασμό με την ανάλυση δείγματος αίματος που λαμβάνεται με ένα απλό τσίμπημα του δαχτύλου. Ετσι, μπορεί να επαναπροσδιοριστεί η δοσολογία ινσουλίνης που απαιτείται, κάτι απαραίτητο που θα διευκολύνει κυρίως ασθενείς που δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο για να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Στην πραγματικότητα, η μικρή φορητή συσκευή ανήκει στην ψηφιακή εποχή της ινσουλινοθεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία δαπανά περί τα 400 εκατ. στερλίνες ετησίως, ενώ οι επιπλοκές που εμφανίζονται στους πάσχοντες οφείλονται σε μεγάλο σημείο στην κακή ρύθμιση της νόσου, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη σωστή δοσολογία.

Ενας από τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή του συστήματος, ο Μάικλ Ανιαντάικ Ντέινς, υποστηρίζει ότι η συσκευή αυτή του άλλαξε πραγματικά τη ζωή. «Πάσχω από διαβήτη, λέει ο κ. Ντέινς, τουλάχιστον είκοσι χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που η αρρώστια μου δεν διαφεντεύει τη ζωή μου. Χρειάζεται να επισκεφθώ το νοσοκομείο σπανιότερα και οι πληροφορίες για τη γλυκόζη του αίματος και τη δοσολογία ινσουλίνης βρίσκονται διαρκώς στη συσκευή και ο ιατρός μου μπορεί να την ελέγξει».

Τέλος, η νέα συσκευή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και του διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται από την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr