Μετεωρίτης “σκάει” με ταχύτητα 60.000χλμ/ώρα στη Σελήνη – Video από τηλεσκόπιο

26 Φεβρουαρίου 201410:00

Την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη μεγέθους ψυγείου που συνετρίβη στη Σελήνη με ταχύτητα 60.000 χιλιομέτρων ανά ώρα απαθανάτισε με τηλεσκόπιο του ο Ισπανός αστρονόμος Χοσέ Μαρία Μαδιέδο.

Τα ισπανικά τηλεσκόπια που “συνέλαβαν” την πρόσκρουση ανήκουν στον πρόγραμμα Moon Impacts Detection and Analysis System (MIDAS).

Το γεγονός έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουέλβα, παρατηρούσε με δύο τηλεσκόπια τη Σελήνη.

Τότε διέκρινε μια λάμψη στη «Θάλασσα των Νεφών», όπως είναι το όνομα ενός σεληνιακού κρατήρα αποτελούμενου από στερεοποιημένη λάβα. Τη λάμψη διαδέχθηκε ένα αμυδρό φως προερχόμενο από το ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ισπανού αστρονόμου και των συναδέλφων του ο μετεωρίτης είχε βάρος περίπου 400 κιλά και διάμετρο μεταξύ 60-140 εκατοστών. Η ταχύτητά του κατά την πρόσκρουση έφτανε τα 60.000 χιλιόμετρα την ώρα. Λόγω της μεγάλης ταχύτητάς του ο μετεωρίτης εξαερώθηκε τη στιγμή της πρόσκρουσης, δημιουργώντας έναν κρατήρα με διάμετρο 40 μέτρα. Η λάμψη που παρατηρήθηκε στη Γη οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίας που προκλήθηκαν κατά την πρόσκρουση.

Από την πρόσκρουση απελευθερώθηκε ενέργεια αντίστοιχη με εκείνη 15 τόνων εκρηκτικής ύλης TNT.

Την ισχυρή λάμψη διαδέχθηκε , για οκτώ δευτερόλεπτα, ένα αμυδρό φως προερχόμενο από το ίδιο σημείο στην επιφάνεια της Σελήνης.

«Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα ότι παρακολουθούσα ένα πολύ σπάνιο, ασυνήθιστο γεγονός» ανέφερε ο Μαδιέδο ο οποίος έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο τα βίντεο που κατέγραψε.

Την πρόσκρουση επιβεβαίωσε και η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS) της Βρετανίας, η οποία ανέφερε στο μηνιαίο έντυπο που εκδίδει ότι η λάμψη από την πρόσκρουση είχε τη φωτερινότητα του Πολικού Αστέρα και ήταν ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους πρόκειται για τα μεγαλύτερα περιστατικά του είδους που έχουν καταγραφεί.

Σημειώνεται ότι μετέωρα παρομοίου μεγέθους δεν φτάνουν ποτέ στην επιφάνεια της Γης καθώς εξαερώνονται στην ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον πλανήτη μας. Αντίθετα στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα.

Συγκριτικά με το μετέωρο που κατέγραψε ο Ισπανός αστρονόμος, ο μετεωρίτης που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Σιβηρίας πέρυσι τέτοιο καιρό είχε διάμετρο 20 μέτρα και βάρος 13.000 τόνους.

Δείτε το video

http://youtu.be/GTJc-TUaIC0

Πηγή : econews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr