Με νοσήλια δημοσίου τα επείγοντα σε ιδιωτικά νοσοκομεία!

13 Ιουλίου 201317:00

Νέα δεδομένα δημιουργεί απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, έπειτα από προσφυγή ασφαλισμένης του ΟΓΑ.

Υιοθετώντας πλήρως σχετική εισήγηση που είχε κάνει στις αρχές του έτους ο τέως εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ιωάννης Τέντες, δέχτηκε ότι οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια πρέπει να δέχονται έκτακτα περιστατικά με νοσήλια δημοσίου.

Ως έκτακτα περιστατικά νοούνται αυτά που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε δημόσια νοσοκομεία.

Τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έβαλαν στη ‘ζυγαριά’ δύο δεδομένα: Το συνταγματικώς κατοχυρωμένο αγαθό της προστασίας της υγείας και την οικονομική δραστηριότητα.
Τιμολόγιο
Έκριναν ότι η καθιέρωση αναγκαστικού τιμολογίου νοσηλίων για τα μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυχόν αυξημένο κόστος παραγωγής των υπηρεσιών τους, αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, όμως:

‘…Δεν επάγεται σημαντική επιβάρυνση, έτσι ώστε να αξιώνεται, σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, η προσφυγή του κρατικού μηχανισμού σε περίπλοκες διαδικασίες για την αντιστοίχηση του τιμολογίου προς τις πραγματικές δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης του κάθε μη συμβεβλημένου θεραπευτηρίου και συνακολούθως να γεννάται ασάφεια και αβεβαιότητα στις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών…’.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγή που είχε κάνει ασφαλισμένη του ΟΓΑ, η οποία το 1998 είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς και βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στο δημόσιο νοσοκομείο δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι και οι συγγενείς της τη μετέφεραν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.

Πηγή : iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr