«Μαύρος χρυσός» και αέριο σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κατάκολο και Κρήτη

4 Ιουλίου 201310:51

«Πωλητήριο» μπαίνει από σήμερα στα πρώτα πακέτα σεισμικών δεδομένων, που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Εθνος, τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι την τρίτη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου.

Τέλος, κοιτάσματα εντοπίστηκαν και στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι «σημαντικά» και με «μεγάλες δυνατότητες».

Τα προς πώληση δεδομένα καλύπτουν μία τεράστια θαλάσσια έκταση 18.500 τετρ. χιλιομέτρων και στην ουσία αποτελούν το πρώτο βήμα στην πορεία προκήρυξης γύρων παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων, που σύμφωνα με τον υπ. Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη προγραμματίζεται για το 2014.

Μαζί με τα 12.500 χλμ δεδομένων από τις έρευνες των Νορβηγών η PGS θα πουλήσει και άλλα 6.000 χλμ στοιχείων από παλαιότερες έρευνες που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρεί το χρονοδιάγραμμα, εντός του α’ εξαμήνου του 2015 θα κατακυρωθούν σε εταιρείες οι περιοχές για έρευνες και θα ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες εκτιμητικές γεωτρήσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν ως το 2018-2019.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr