apopseis_mikro

Για τους εργαζόμενους του Praktiker. Tου Σταύρου Μακροσάββα*

30 Αυγούστου 201115:15

apopseis_mikroΗ praktiker ισχυρίζεται ότι έχει ένα καλό κοινωνικό πρόσωπο ότι έχει καλό εργασιακό περιβάλλον ότι έχει καλό όνομα (όσο αφορά την εργασία).

Έχει προχωρήσει φέτος σε σωρεία απολύσεων. Βέβαια θα μας πούνε έχουν κάνει και προσλήψεις. Ακόμα ότι επεκτείνονται και βοηθούν στην καταπολέμηση τις ανεργίας. Προσλαμβάνουν νέους κτλ. αλλά τι προσλήψεις? 4ώρα, 6ώρα, με άθλιες συμβάσεις και μισθούς πείνας και άθλιους όρους εργασίας που πρέπει να δουλεύεις όση ώρα θέλουν όποτε θέλουν (διευθυντικό δικαίωμα) , με τους νόμους τις αστικής τάξης να τους ευνοούν και να κάνουν χρήση τους στο έπακρον.

Πότε 2μηνες πότε 3μηνες συμβάσεις που δεν ξέρει κανείς αν θα ανανεωθούν που φυσικά και δεν ανανεώνονται για να μην αποκτούνται δικαιώματα και να μην ασκούνται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Κι αν κάποιες ανανεωθούν θα σε έχουν υπό συνεχή επιτήρηση με έτοιμη την τιμωρία αν δεν πας με τα νερά τους.

Βρίσκεις δουλειά και νομίζεις ότι εξασφάλισες την ζωή σου.  Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι ότι είσαι σε ομηρία και σε συνεχή εκμετάλλευση. Η εντατικοποίηση τις εργασίας με ταυτόχρονη μείωση του προσωπικού ξέρουμε όλοι μας τι σημαίνει και πια είναι τα αποτελέσματα, στην δουλειά μας και την ζωή μας.

Άγχος, κομμάτια ο καθένας από την κούραση, στρες κτλ. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις την ζωή σου γιατί σήμερα δουλεύεις την τάδε ώρα αύριο την τάδε μεθαύριο την τάδε. Και μετά σου λέει μεγάλη σοβαρή πολυεθνική εταιρία. Κάποια στιγμή ίσος να χρειάζεται και μέσον για να μπεις (κάποιοι προφανώς χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν) αλλά σκεφτείτε αν θα αξίζει το κόπο?

Αυτό το καιρό βρίσκετε σε εξέλιξη το πρόγραμμα 2013 το οποίο μεταξύ άλλον λέει ότι οι συνάδελφοι με πολυετή προϋπηρεσία πρέπει να φύγουν. Βρίσκετε σε εξέλιξη η συγχώνευση τμημάτων παρόλο που φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Θα περιορίσουν τους συναδέλφους μας στο τμήμα τις αποθήκης άμεσα στο επόμενο διάστημα. Πληροφορίες μας λένε για σημαντικό αριθμό στα καταστήματα της Αθήνας.

Θα φέρουν αλλαγές για τους υπόλοιπους το αργότερο μετά την απογραφή, ακόμα κι αν δεν το τολμήσουν είναι στα σχέδια τους… και μιλάτε για την αξιοκρατία τους?

Πόσο αξιοκρατικά επιλέχτηκαν (φυσικά και δεν συμφωνήσαμε και δεν συμφωνούμε σε καμία αλλαγή για κανένα-καμία συνάδελφο) τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο οι ταμίες που κλήθηκαν από 8ωρες να γίνουν 6ωρες και από 6ωρες σε 4ωρες που άλλες έγιναν κι άλλες πολλές αρνήθηκαν και απολύθηκαν εκβιαστικά?

Πόσο αξιοκρατικά επιλέγονται οι συνάδελφοι από το κατάστημα του Αιγαλέου να πάνε στο κατάστημα της Μεταμόρφωσης? Το ότι συμβαίνει στα Praktiker και σε άλλους μικρούς αλλά ακόμα και μεγάλους χώρους εργασίας είναι αποτελέσματα του καπιταλισμού και της καπιταλιστικής κρίσης.

Ο καπιταλισμός μέσα από την κρίση του θα οδηγήσει και θα τσακίσει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα αν δεν αντισταθούμε. Στο όνομα της κρίσης για να γλυτώσει το σύστημα και να περάσει αυτή, όσο το δυνατόν ανώδυνα γι αυτό, θα πάρει κάθε μέτρο σε βάρος της εργατικής τάξης, όσο αντιλαϊκό, όσο βάρβαρο κι όσο απεχθές κι αν είναι. Είδη μας έχει δείξει το πρόσωπο του με τα μέχρι τώρα μέτρα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα έχουμε και συνέχεια και μάλιστα πιο σκληρή.

Συνάδελφοι, η επιλογή μας είναι μονόδρομος.

Συσπείρωση σε ταξικά σωματεία, οργάνωση σε επιτροπές αγώνα και σωματειακές επιτροπές, συσκέψεις και συζητήσεις πάνω σε όλα τα ζητήματα που μας προβληματίζουν σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου κι αν βρισκόμαστε.


*O Σταύρος Μακροσάββας είναι εργαζόμενος των Praktiker, μέλος της σωματειακής επιτροπής εργαζομένων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr