«Βουτιά» 70% στα deals στην αγορά ακινήτων

25 Φεβρουαρίου 201022:00

RealEstateΜεγάλη «βουτιά» κατά 70% κατέγραψε το 2009 η εγχώρια αγορά ακινήτων, σε ό,τι αφορά στην αξία και τον όγκο των μεγάλων deals.

Eνώ ιδιαίτερα δύσκολο προοιωνίζεται και το τρέχον έτος, συνεπεία της αρνητικής συγκυρίας στην ελληνική οικονομία.

«Τα μεγάλα deals που εύκολα ανακοινώνονται θα μπορούσε να εκτιμήσει κανείς ότι κινήθηκαν, πέρσι, στην περιοχή των 200?300 εκατ. ευρώ, έναντι συμφωνιών ποσού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ το 2008», τόνισε στην «Ημερησία» ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει και μια σειρά από μικρότερες πράξεις, οι οποίες δεν μπορούν να αξιολογηθούν, καθώς στην πλειονότητά τους δεν ανακοινώθηκαν.

Τα… μικρά
Από τη Θεσσαλονίκη όπου και βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να συμμετάσχει σε σεμινάριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος υποστήριξε πως στα μικρής αξίας καλά ακίνητα, αντίθετα, η αγορά πήγε πολύ καλύτερα. «Στα κεντρικά ακίνητα περιφερειακών αγορών έγιναν πράξεις ακόμη και σε αποδόσεις που έφθασαν σε επίπεδα μικρότερα του 6,5%», σημείωσε.

Παρότι, πάντως, υπήρξε ενδιαφέρον και διαθέσιμα κεφάλαια, εν τούτοις, δεν ολοκληρώθηκαν πολλές συμφωνίες, ως αποτέλεσμα της διάστασης που παρατηρήθηκε μεταξύ των προσδοκιών ανάμεσα στους πωλητές και στους αγοραστές σχετικά με τις αποδόσεις.

Επιπλέον, όσον αφορά στα ακίνητα εισοδήματος, ο κ. Ανδρίτσος τόνισε ότι τόσο οι επενδυτές, όσο και οι τράπεζες που τους χρηματοδοτούν, θεωρούν πρωταρχικής σημασίας τη φερεγγυότητα του μισθωτή και την ύπαρξη εγγυήσεων των μισθωμάτων και της διάρκειας των συμβάσεων.

Σημαντικός παράγοντας, επίσης, υπήρξε και η διαφοροποίηση αναλογίας μεταξύ του ύψους της χρηματοδότησης και της αξίας ακινήτου.

Distressed property 
Περαιτέρω ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, είπε ότι «έως τα τέλη του προηγούμενου έτους δεν παρατηρήσαμε στην αγορά αυτό που ονομάζουμε distressed property, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ανθεκτικότητα των πωλητών». Για το 2010 εξάλλου ο κ. Ανδρίτσος εξέφρασε την εκτίμηση πως θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για το ακίνητο, καθώς η αγορά εξαρτάται από την οικονομική δραστηριότητα και προέβλεψε ένταση του φαινομένου των επαναδιαπραγματεύσεων στα ενοίκια, κάτι που «τελικά θα επηρεάσει και τις τιμές».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr