28-03-11_384761_21

Η οικοδομή «πέφτει», τα υλικά όχι

1 Απριλίου 201122:00

28-03-11_384761_21Μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να έχει υποχωρήσει στο ναδίρ και να βαίνει σταθερά μειούμενη, τη στιγμή που και η ζήτηση για βασικά οικοδομικά υλικά είναι κατά 30% χαμηλότερη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με αναφορές ανώτατων στελεχών της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, εντούτοις, το κόστος των οικοδομικών υλικών συνεχίζει να αυξάνεται, αψηφώντας κάθε λογική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά τον Φεβρουάριο, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε με ρυθμό 4,2%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους. Συγκριτικά με τον Ιανουάριο, η άνοδος διαμορφώθηκε σε 0,3%. Αντίστοιχα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2010 – Φεβρουαρίου 2011, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2009 – Φεβρουαρίου 2010, παρουσίασε αύξηση 3,4%, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν πυκνώσει οι φωνές των μηχανικών που ζητούν έλεγχο της ανεξέλεγκτης πορείας των τιμών των υλικών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) έκανε πρόσφατα λόγο για «ολιγοπώλια-καρτέλ», επισημαίνοντας ορθά ότι όσο μειώνεται η οικοδομική δραστηριότητα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές των δομικών υλικών. Είχε προηγηθεί η νέα άνοδος των τιμών τον Ιανουάριο, αυτή τη φορά με ρυθμό 3,9% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Ιανουαρίου 2010 οι τιμές σωλήνων χαλκού αυξήθηκαν κατά 25,1%, του σιδηρού οπλισμού 16,3%, των χάλκινων αγωγών κατά 15,7% και των πλαστικών – συνθετικών σωλήνων κι εκείνων που κατασκευάζονται από ινοτσιμέντο κατά 13,4%. Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΒ είχε στραφεί κατά των αμοιβών των μηχανικών, πριν από μερικούς μήνες, διατεινόμενος ότι το κόστος των κατασκευών μπορεί να μειωθεί κατά 3,5% – 4,5% από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών. Eτσι ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ των δύο φορέων, με το ΤΕΕ να αναφέρει πως παρ’ ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει εκμηδενιστεί και τα δημόσια έργα που εκτελούνται είναι ελάχιστα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές των δομικών υλικών συνεχίζουν να αυξάνονται. Σημειωτέον ότι το κόστος των υλικών αποτελεί το 55% – 60% του συνολικού κόστους ενός έργου. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι το κόστος των δομικών υλικών βρίσκεται σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται με βάση την υφιστάμενη ζήτηση, έστω κι αν οι τιμές του πετρελαίου, που αποτελεί κεντρικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής ορισμένων τουλάχιστον υλικών, είναι αυξημένες.

http://portal.kathimerini.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr