«Λευκή» απεργία σε πολεοδομίες

21 Μαΐου 201022:00

buildingplan-buildingpermit-stockΠληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα «κρούσματα» λευκής απεργίας στελεχών των κατά τόπους πολεοδομιών, σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η περικοπή επιδομάτων και μισθών έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και οι πολεοδομίες, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες έκδοσης δικαιολογητικών και αδειών να καθυστερούν περισσότερο από το φυσιολογικό, αναφέρουν κατασκευαστές κι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.

Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, μιας και, ούτως ή άλλως, τη δεδομένη χρονική περίοδο οι επιχειρηματίες του κλάδου των ακινήτων, που διαθέτουν τη ρευστότητα, αλλά και την πρόθεση να επενδύσουν σε μια αγορά, η οποία βρίσκεται σε κρίση, είναι λιγοστοί. Τα πρόσθετα αυτά προσκόμματα στη διεκπεραίωση υποχρεώσεων, όπως οι εγκρίσεις μελετών και αδειών, που θέτουν εσχάτως οι θιγόμενοι κρατικοί λειτουργοί, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν αρκετούς ενδιαφερόμενους, ιδίως αν πρόκειται για ξένους επενδυτές, στην οριστική αποχώρηση από την ελληνική αγορά.

Εν ολίγοις, μπορεί οι προθέσεις της κυβέρνησης που διαμηνύει ότι χρειάζονται επενδύσεις και άμεσα, να είναι αγαθές, ωστόσο, φαίνεται πως το μήνυμα αυτό δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό. Τα παραδείγματα απογοητευμένων ξένων επενδυτών, ιδίως εκείνων που επιδιώκουν την ανάπτυξη οργανωμένων παραθεριστικών θερέτρων, είναι πολυάριθμα και δυστυχώς μέχρι σήμερα μεταφράζονται σε απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις (αν υπάρχουν) ορισμένων υπουργών, αλλά και η έμπρακτη στήριξη των επενδυτών.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr