Ευρώπη: Ποιες χώρες «κρύβουν» ευκαιρίες

8 Μαρτίου 201022:00

Real-EstateΕίναι ίσως πρόωρη η συζήτηση για οποιαδήποτε επένδυση στο ευρωπαϊκό real estate πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα από την κρίση.

Αλλά, σύμφωνα με μελέτες από ειδικούς, ακόμα και εν μέσω αυτής της κατάστασης υπάρχουν αγορές που μπορούν να εγγυηθούν αξιοπρεπείς αποδόσεις στους υπομονετικούς επενδυτές.

Οι απόψεις για τις αγορές που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλες βασίζονται φυσικά στο συνδυασμό γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, στην φορολόγηση των αποδόσεων από ακίνητα και φυσικά στα έξοδα των αγοραπωλησιών ακινήτων. Με βάση τα παραπάνω, η Τουρκία αλλά και η Ουγγαρία, υπό προϋποθέσεις, είναι καλές περιπτώσεις για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στα ακίνητα. Ειδικά στην Ουγγαρία, ο συνδυασμός των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και των μεγάλων ατομικών χρεών μπορεί να σας φέρουν «αντιμέτωπους» με σημαντικές ευκαιρίες, ενώ και οι τιμές παραμένουν γενικά σε λογικά επίπεδα.

Πιο υγιής αλλά -λογικά- και με λιγότερα κέρδη είναι η περίπτωση της Πολωνίας. Η χώρα είναι από τις πρώτες που φαίνεται να έχουν εξέλθει της κρίσης, παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Οι αποδόσεις στα ενοίκια είναι καλές και οι υποψήφιοι αγοραστές δεν επιβαρύνονται με υπέρογκους φόρους ούτε στην αγορά ούτε στην κατοχή. Φυσικά, αυτό το θετικό περιβάλλον μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές.

Για την Ελλάδα, μπορεί η Εσθονία να φαίνεται μακρινός προορισμός για επενδύσεις στα ακίνητα. Όχι όμως για τους Ρώσους. Για το λόγο αυτό, επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στο τοπικό real estate ποντάροντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, αφού η κυβέρνηση των Εσθονών αντέδρασε άμεσα στην οικονομική κρίση, καταφέρνοντας να μειώσει το έλλειμμα, αφού πρώτα «τσεκούρωσε» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Άλλο ένα καταφύγιο οικονομικής ηρεμίας για επενδυτές του real estate είναι το πολυεθνικό Βέλγιο. Οι Βρυξέλλες έχουν υψηλές αποδόσεις στα ενοίκια, χαμηλή φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά υψηλότατους φόρους στη μεταβίβαση, που μπορεί να φτάσουν και το 17% των τιμής αγοράς. Αλλά, πάλι, η συγκεκριμένη χώρα είναι σχετικά σταθερή, έστω κι αν την τελευταία τριετία είχε σημαντική άνοδο στις τιμές του real estate, που τώρα εξισορροπείται, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως αναφέρει σχετικά η Ναυτεμπορική

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr