Ημερίδα με θέμα «Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση χημικής ρύπανσης στους ποταμούς»

22 Σεπτεμβρίου 201018:29

battle0qr1hfhΤην Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 θα διεξαχθεί στην Καβάλα, στην αίθουσα «Lydia East» του Ξενοδοχείου Lucy (Ακτή Καλαμίτσας) στις 09.00 π.μ. από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ημερίδα Παρουσίασης των Αποτελεσμάτων του Έργου με τίτλο «Civil Protection Αgainst Chemical Releases in Rivers» («Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση χημικής ρύπανσης στους ποταμούς»), με διακριτικό τίτλο “CIVILARCH”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας & Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο απώτερος στόχος του έργου CIVILARCH είναι η προστασία των πολιτών από τη χρήση ακατάλληλου ύδατος. Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μηχανισμών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων σε περιπτώσεις επεισοδίων χημικής ρύπανσης στα ύδατα των ποταμών. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου έχει εγκατασταθεί στις πηγές Παραδείσου και Στρατώνων του ποταμού Νέστου και λειτουργεί πιλοτικά σταθμός παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων του νερού, με δυνατότητα τηλεμετάδοσης των μετρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση ειδοποίηση και ενεργοποίηση του τοπικού δικτύου σε περιπτώσεις επεισοδίων χημικής ρύπανσης.

Αρχικά ο Δρ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, Γεωλόγος, Διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων της ΠΑΜ-Θ, θα αναφερθεί στο Έργο και τη σημασία του για την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, ο κ. Roman Birvon, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας & Πολιτικής Προστασίας, θα μιλήσει για τον χρηματοδοτικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ομιλητές που θα πλαισιώσουν την Ημερίδα είναι:

Ο κ. Γεώργιος Καμπάς, Μηχανικός Περιβάλλοντος της Δ/νσης Υδάτων της ΠΑΜ-Θ, θα παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα του έργου και την αξιολόγηση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης. Αντίστοιχες παρουσιάσεις για τα τελικά αποτελέσματα του έργου στις χώρες τους θα πραγματοποιήσουν οι συμμετέχοντες εταίροι από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Γεώργιος Ζαλίδης της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα παρουσιάσει τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος σχετικά με το πόσιμο νερό και ο Δρ. Αντώνιος Ζδράγκας, Ερευνητής Α’ ΕΘΙΑΓΕ, θα τονίσει τη σημασία του πόσιμου νερού στη δημόσια  υγεία. Τέλος, ο κ. Δημήτριος Κουβάς, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Scientact A.E. θα κάνει την παρουσίαση του σταθμού παρακολούθησης ποιοτικών παραμέτρων του νερού.

Στην  εκδήλωση θα παραβρεθούν επίσης εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης, Τοπείρου και Χρυσούπολης, οι οποίες χρησιμοποιούν για πόση το νερό των πηγών Παραδείσου – Στρατώνων και έχουν άμεση σχέση με το έργο. 

Μετά το πέρας της Ημερίδας και της Πιλοτικής Άσκησης θα ακολουθήσει συζήτηση. 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr