«Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες –Επιπτώσεις στην υγεία» από το ΤΕΕ

27 Ιανουαρίου 201017:00

aktinovolies_tee_02Με επιτυχία διοργανώθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, η επιστημονική εκδήλωση του ΤΕΕ – Θράκης με θέμα τις επιπτώσεις στην υγεία από τις Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες.

 

 Ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη, δεδομένου του ότι τα στοιχεία είναι υπό έρευνα ή ελλιπή και οι απόψεις διίστανται.

Το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή, στην κατεύθυνση της διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων που άπτονται του γενικότερου ενδιαφέροντος του κοινού της Θράκης πλέον των μελών του Επιμελητηρίου, και για το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει καθώς αφορά την υγεία των πολιτών, αλλά και για να αποσαφηνιστεί το τι ακριβώς συμβαίνει και τι μέτρα προφύλαξης πρέπει να ληφθούν.

Την εξειδικευμένη γνώση τους μας μετέφεραν δύο σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές με τις εισηγήσεις τους.

Ο Θωμάς Ξένος, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Καθηγητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Α.Π.Θ με θέμα «Πιθανοί μηχανισμοί επίδρασης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών σε έμβια όντα» και  ο Ιωάννης Μάγρας Καθηγητής Εμβρυολογίας – Τερατολογίας Μικροσκοπικής και Μακροσκοπικής Ανατομίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Επιπτώσεις στην υγεία των έμβιων όντων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία». 

«Το υψηλό επίπεδο ζωής που όλοι αποδεχόμαστε και απολαμβάνουμε, διαμορφώνεται και στηρίζεται από τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας της εποχής μας, με αποτέλεσμα να έχει επιβάλλει την καθημερινή διαβίωσή του ανθρώπου μέσα σε ένα πλέγμα ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και ακτινοβολιών», επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, τονίζοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η χώρα μας έχουν θεσπίσει όρια προστασίας από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες για την προστασία του κοινού 

Καίριες και σημαντικές οι τοποθετήσεις των ομιλητών, δεδομένου του ότι πριν από 22 περίπου χρόνια, για πρώτη φορά παγκοσμίως, ξεκίνησε μια πειραματική έρευνα, αναφορικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε συγκρότημα κεραιών (στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη), σε έμβρυα πειραματοζώων, στην οποία συνεργάστηκαν οι δύο επιστήμονες, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα τα οποία και εξέθεσαν στους παρευρισκομένους.

Η τεχνολογία σήμερα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και τα οφέλη της δε μπορούμε να τα παραβλέψουμε. «Κάθε τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχει και θετικές και αρνητικές πλευρές και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση» μας είπε ο κ. Θωμάς Ξένος, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι σήμερα μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Οι επιστημονικές έρευνες για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και τις επιδράσεις τους στη δημόσια υγεία συνεχίζονται. Αυτό που είναι σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννης Μάγρας, είναι να μεγιστοποιούμε τα οφέλη της ακτινοβολίας, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. 

Εισηγητές: 

Θωμάς Δ. Ξένος

Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Καθηγητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Α.Π.Θ.

«Πιθανοί μηχανισμοί επίδρασης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών σε έμβια όντα»

Ιωάννης Ν. Μάγρας

Καθηγητής Εμβρυολογίας – Τερατολογίας Μικροσκοπικής και Μακροσκοπικής Ανατομίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

«Επιπτώσεις στην υγεία των έμβιων όντων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία»

Πληροφορίες:

ΤΕΕ-Θράκης, Παρνασσού 6 Κομοτηνή, τηλ. 25310 35313.

aktinovolies_tee

aktinovolies_tee_03

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr