Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ».

9 Μαρτίου 201018:22

biomixanika_02_teeΤο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη της Ξάνθης το Σάββατο 6 Μαρτίου  στο Ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ στις 10:00 π.μ.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η Γεωργία Ανδρέου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και – Πολιτευτής Ξάνθης Ν. Δημοκρατίας, και η  Παρασκευή Ρούφου, εκ μέρους του Δημάρχου Βιστωνίδας – Αντιδήμαρχος.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο κ. Αργύρης Πλέσιας, Γεν. Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος και ο κ. Παράσχος Ευστρατίου, Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΤΕΕ-Θράκης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, ανέφερε ότι στόχοι της Ημερίδας ήταν η διατύπωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την προστασία και αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, η ενημέρωση και η ενεργοποίηση πολιτών και φορέων της περιοχής και η έναρξη διαλόγου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για τον εντοπισμό των σημείων τριβής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις διάσωσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς), κ. Κώστας Αδαμάκης, τόνισε ότι ο ρόλος του οργανισμού είναι να συντονίζει, να οργανώνει και να βοηθάει προς κάθε κατεύθυνση, θα πρέπει όμως πρωτίστως, οι τοπικοί φορείς να έχουν τη βούληση να διασφαλίσουν τη βιομηχανική τους κληρονομιά που αποτελεί και ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης τους.

 Ακολουθεί το πρόγραμμα της Ημερίδας

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10.00– 10.30         
Προσέλευση – Εγγραφή συμμετεχόντων

10.30 – 10.50        
Χαιρετισμοί

 10.50-11.15        
  «Τοπικά Ιστορικά Δομικά Συστήματα: η φέρουσα ικανότητά τους ως παράμετρος σχεδιασμού για την αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»                
Μηνάς Παπαδόπουλος,  επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών  Π.Σ. Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης 

 

11.15-11.40       
«Προστασία Βιομηχανικών Κτιρίων: η περίπτωση της Ξάνθης» Μαρία Αναστασίου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Σ. Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

 

11.40-12.05        
«Αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Βόλο: είκοσι χρόνια μετά»           
Κώστας Αδαμάκης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος  Αρχιτεκτόνων Π.Θ.- πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος TICCIH

 

12.05-12.30        
Διάλειμμα

 

 12.30-12.55       
«Η προστασία και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς μέσα  από  την εκπαιδευτική διαδικασία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο».
 Μιχαήλ Νομικός, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ

 

12.55-13.20      
«Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς ως φορέας μελέτης και ανάδειξης της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς»
Λένα Μπενέκη, ιστορικός, Προϊσταμένη Έρευνας & Προβολής Π.Ι.Ο.Π., Γεν. Γραμματέας Ελληνικού Τμήματος TICCIH.

 

13.20-13.45        
«Η βιομηχανική εγκατάσταση παράμετρος της αστικής εγκατάστασης  στην Ν. Ιωνία Αττικής».
  Όλγα Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος ΥΠ.ΠΟ.

 

13.45 – 14.15      
Ερωτήσεις – Παρεμβάσεις – Συμπεράσματα
Λήξη Ημερίδας

biomixanika_03_tee

 biomixanika_01_tee

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr