«Κρυφή κάμερα» κατέγραψε δυο σπάνιες λεοπαρδάλεις στο Ουζμπεκιστάν

18 Ιανουαρίου 201416:04

Tην ύπαρξη της λεοπάρδαλης του χιονιού (snow leopard) στο Ουζμπεκιστάν κατέγραψε για πρώτη φορά κρυφή κάμερα που ήταν τοποθετημένη από ερευνητές των επαπειλούμενων άγριων ζώων στην Κεντρική Ασία.
«Πρώτη για την πρώτη απτή απόδειξη πως οι υπό εξαφάνιση λεοπαρδάλεις υπάρχουν και στην περιοχή του Ουζμπεκιστάν, κι αυτό είναι ελπιδοφόρο για τη διάσωση του είδους» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση).
Το συγκεκριμένο είδος της λεοπάρδαλης συναντάται στα παγωμένα βουνά της Κεντρικής Ασίας, όμως οι μόνες ενδείξεις για την παρουσία τους στο Ουζμπεκιστάν ήταν μόνο κάποια χνάρια στο χιόνι, καθλως και υπολείμματα της λείας του, μέχρι στιγμής. Η εμφάνισή τους αποτελεί μια θετική ένδειξη για την επιβίωση του είδους, καθώς αποδεικνύει πως υπάρχει αρκετή τροφή αλά και ασφάλεια στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, υπάρχουν μόλις 3.000 λεοπαρδάλεις του χιονιού σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των 80 με 100 θηλαστικών που έχουν καταγραφεί στη ρωσική επικράτεια. Η Ρωσία αποτελεί μία από τις 12 χώρες που «φιλοξενούν» στα βουνά τους την λεοπάρδαλη του χιονιού, η οποία βρίσκεται στην «κόκκινη λίστα» των ειδών υπό εξαφάνιση, καθώς αποτελούν πολύτιμη λεία για τους λαθροκυνηγούς που πουλούν το δέρμα της στην μάυρη αγορά για πάνω από 1.000 δολάρια το κομμάτι… Απαντάται επίσης στην Ινδία, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν, το Νεπάλ, τη Μογγολία, το Αφγανιστάν και την Κίνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η λεοπάρδαλη του χιονιού είναι μαζί με τον λαγό και την πολική αρκούδα οι τρεις μασκότ των φετινών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στις 7 Φεβρουαρίου στο Σότσι.
Πηγή: RIA Novosti

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr