Κύμα δηλητηριάσεων από αμπούλες για ηλεκτρονικά τσιγάρα

26 Μαρτίου 201413:46

Μπορεί να θεωρείται πιο ασφαλές από το κανονικό τσιγάρο, λειτουργεί όμως με αμπούλες γεμάτες θανάσιμο δηλητήριο. Στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες κλήσεις για δηλητηρίαση από υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα, και όπως φαίνεται πολλοί γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η νικοτίνη -ακόμα κι αν κάποιος απλώς την αγγίξει.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι αμπούλες νικοτίνης δεν ελέγχονται, αν και ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει προδιαγραφές για την ασφάλεια των φιαλιδίων, καθώς και όριο στη συγκέντρωση νικοτίνης στα 20mg/ml.

Τα μέτρα όμως δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν από το 2016, και μέχρι τότε χιλιάδες χρήστες θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συσκευές και υγρά αγνώστου ποιότητας.

Η νικοτίνη «είναι μια από τις ισχυρότερες φυσικές τοξίνες που γνωρίζουμε» λέει στους New York Times ο Λι Κάντρελ, καθηγητής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Σαν Ντιέγκο.

«Το θέμα δεν είναι το εάν ένα παιδί θα υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση ή θα πεθάνει. Το θέμα είναι το πότε» επισημαίνει.

Το φυτό του καπνού παράγει τη νευροτοξίνη της νικοτίνης για να απωθήσει τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει γρήγορα αυτή την ουσία ώστε να μην συσσωρεύεται στον οργανισμό, δεν είναι όμως δύσκολο να φτάσει κανείς στη δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με τον Δρ Κάντρελ, ένα κουταλάκι υγρού για το γέμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, με συγκέντρωση μόλις 10mg/μl μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε ένα παιδί, ή ακόμα και σε έναν ενήλικα.

Επιπλέον, η νικοτίνη απορροφάται εύκολα από το δέρμα, δημιουργώντας κίνδυνο νικοτινίασης για όποιον έρθει σε επαφή με το υγρό.

Το 2013, τα κέντρα δηλητηρίασης στις ΗΠΑ δέχτηκαν 1.351 κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2011. Ο αριθμός των περιστατικών που παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία επίσης τριπλασιάστηκε και έφτασε τα 365.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά παιδιά, τα οποία συνήθως κάνουν εμετό και μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς.

Υπάρχουν όμως και περιστατικά ενηλίκων που κινδύνεψαν, όπως στην περίπτωση μιας γυναίκας που νοσηλεύτηκε με καρδιακά προβλήματα όταν ξάπλωσε στο κρεβάτι της όπου βρισκόταν μια σπασμένη αμπούλα. Η νικοτίνη απορροφήθηκε από το δέρμα της.

Η αύξηση στα περιστατικά δηλητηρίασης δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των χρηστών του e-τσιγάρου αλλά και σε μια τεχνική αλλαγή: τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν κλειστές συσκευές μίας χρήσης που έμοιαζαν με κανονικά τσιγάρα. Οι σημερινές συσκευές είναι μεγαλύτερες και δέχονται αμπούλες που ξαναγεμίζουν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τα παιδιά.

Και το γεγονός ότι πολλές αμπούλες αναγράφουν ότι έχουν γεύση σοκολάτα, κεράσι ή τσιχλόφουσκα σίγουρα δεν βοηθά στο να κρατήσει τα παιδιά μακριά.

Newsroom ΔΟΛ in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr