kollaros apopsi gri

KEΔΕ: Συμφωνεί με την πολιτική – οδοστρωτήρα για τη λαϊκή οικογένεια – Του Γιώργου Κολλάρου

11 Φεβρουαρίου 201218:36

kollaros_apopsi_griΤην ώρα που εργαζόμενοι στους δήμους παραμένουν απλήρωτοι, χιλιάδες απολύσεις αναμένονται, υπηρεσίες υποβαθμίζονται, πόροι θεσμοθετημένοι δεν αποδίδονται και νέοι περικόπτονται, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών για επιμέρους ζητήματα του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυρίαρχη πολιτική που θέλει την Τοπική Διοίκηση να λειτουργήσει με την επιβολή νέων χαρατσιών στο λαό.

Ενδεικτικό είναι ότι η χτεσινή συνάντηση που είχαν η ΚΕΔΕ και το προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης ως «εποικοδομητική και αποτελεσματική», όταν σχεδιάζονται νέες περικοπές ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ στα προϋπολογισθέντα χρήματα των δήμων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα 450 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε, βάσει του κρατικού προϋπολογισμού, να τους έχουν ήδη αποδοθεί και άλλες ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΣΑΤΑ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ που ακολούθησε της συνάντησης, παραδέχτηκε ότι αν ισχύσουν αυτές οι περικοπές οι δήμοι δε θα μπορούν να λειτουργήσουν και θα κλείσουν. Και παρότι ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, στη συνάντηση δήλωσε άγνοια για τις νέες περικοπές, τις οποίες παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις τρόικας και κυβέρνησης, ο Κ. Ασκούνης έκανε λόγο για «γενναιότητα» του υπουργού, επειδή πήρε πίσω κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τις οποίες διαφωνούσαν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Τι πήρε πίσω ο υπουργός; Τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, για το οποίο προκλητικά πολλή κουβέντα έγινε στη συνάντηση. Ο υπουργός είπε πως θα δεχτεί ό,τι προτείνει η ΚΕΔΕ. Το ίδιο θα πράξει και για ζητήματα που αφορούν ζητήματα αργίας αιρετών, λειτουργίας λαϊκών αγορών και ΔΕΥΑ, ενώ για το ασυμβίβαστο, ο υπουργός πρότεινε μείωση του μισθού, κατά 75 % όσων επιλέγουν να ασκούν ταυτόχρονα το επαγγελματικό τους δικαίωμα. Επίσης, την κατάργηση του Ταμείου Αποκεντρωμένης διοίκησης, που αφαιρεί από τις περιφέρειες τη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κατά τα άλλα, στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής, η οποία έως την Παρασκευή θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του νομοσχεδίου.

Συνειδητή πολιτική επιλογή ο οικονομικός στραγγαλισμός

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί  ότι δεν πρόκειται απλά για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, αλλά για συνειδητή επιλογή. Επιλογή που εξυπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία η ΚΕΔΕ συμφωνεί. 

Κύριοι της ΚΕΔΕ «Διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον αφού συμφωνείτε με το κύριο, που είναι η πολιτική που ασκείται – μια «πολιτική οδοστρωτήρας απέναντι στις λαϊκές οικογένειες» και διαφωνείτε με τα επιμέρους».

Οι νέες περικοπές πόρων των δήμων που σχεδιάζονται θα προέρχονται από περικοπές χρημάτων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα προστεθούν στα 450 εκατομμύρια που δεν έχουν αποδοθεί στους δήμους.

Την ώρα που αναμένονται 10.000 απολύσεις μέχρι τον Απρίλη, εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι (Βοήθεια στο σπίτι, καθαρίστριες), η μεταφορά μαθητών είναι στον αέρα, εσείς κύριοι της ΚΕΔΕ αρνείστε να τα συζητήσετε, παρά αναμένετε στο πλαίσιο του διαλόγου με την κυβέρνηση τις τελικές απαντήσεις για τα οικονομικά.

«Δεν χρειάζεται αναμονή: ή είμαστε αποφασισμένοι να έρθουμε σε ρήξη με αυτήν την πολιτική, έστω και την τελευταία στιγμή, ή όχι». Το ζήτημα θα κριθεί στην πάλη για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την ΚΕΔΕ να διεκδικήσει έκτακτο κονδύλι για να αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι άστεγοι, αλλά και τα προβλήματα υποσιτισμού στα σχολεία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr