Και το ΕΣΥ θέλει το …Γερμανό του! Με γερμανικές χρεώσεις τα νοσοκομεία. Ποια διαδικασία θα ακολουθείται

23 Ιουλίου 201314:00

Στο πρότυπο των γερμανικών νοσοκομείων θα λειτουργούν πολύ σύντομα και τα ελληνικά καθώς η κυβέρνηση προμηθεύτηκε τα Γερμανικά Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), το σύστημα δηλαδή τιμολόγησης των υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Τι θα ακολουθήσει

Με γερμανικά ΚΕΝ θα λειτουργούν σύντομα και τα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς ο υπουργός Υγείας μετά τη σχετική υπογραφή συμφωνίας με το Γερμανικό υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) παρέλαβε ήδη το πρώτο «πακέτο» του συστήματος τιμολόγησης σε σχετική συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρέσβη της Γερμανίας.

Η συμφωνία προβλέπει πάντως ότι οι Γερμανοί θα έχουν λόγο και στη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ καθώς θα παράσχουν τεχνογνωσία αλλά και στελέχη. Πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι ήδη ξένοι μάνατζερ που θα συμβουλεύουν τα στελέχη της χώρας μας προετοιμάζονται να αφιχθούν επί ελληνικού εδάφους ώστε οι αλλαγές να προχωρήσουν άμεσα.

Εξάλλου αντίστοιχες προτάσεις έχουν συζητηθεί και με την Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να στελεχώσουν τον ΕΟΠΥΥ για δύο χρόνια ξένοι μάνατζερ οι οποίοι και θα υλοποιήσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις.

Στην πρώτη φάση πάντως που υιοθετείται ο Γερμανικός τρόπος τιμολόγησης της νοσηλείας στο ΕΣΥ, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει αρκετούς πόρους δεδομένου ότι τα Γερμανικά ΚΕΝ δεν παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστον σε ότι αφορά ειδικά τις ημέρες που θα πρέπει να παραμένει ένας ασθενής στο Νοσοκομείο γι αυτό έχουν και μικρότερο κόστος για το σύστημα.

Ειδικότερα τα ΚΕΝ κατηγοριοποιούν κάθε ασθένεια και στο «πακέτο» προβλέπονται συγκεκριμένες θεραπείες και διαδικασίες για ορισμένο χρονικό διάστημα που θα παραμένει ο ασθενής νοσηλευόμενος. Στην περίπτωση που θα απαιτούνται επιπλέον ημέρες νοσηλείας θα πρέπει να υπάρχει ειδική διαδικασία που να τη δικαιολογεί ώστε να προστίθεται επιπλέον ΚΕΝ είτε αν δεν αναγνωρίζεται, ο ασθενής θα παίρνει εξιτήριο.

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι προς όφελος του ελληνικού Λαού και οι Γερμανοί εταίροι θα μας βοηθήσουν να κάνουμε για την πατρίδα μας γρήγορα, όσα αυτοί πέτυχαν μετά από πολλά χρόνια» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό αναπληρωτή Πρέσβη της Γερμανίας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου από το iatropedia.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr