Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον κορονοϊό MERS

23 Απριλίου 201410:19

Η εξαιρετικά γρήγορη ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στο πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό MERS, εν μέσω μάλιστα επίσημων αργιών, είχε ως αποτέλεσμα την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό του κρούσματος, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Μετά την άμεση κινητοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ύστερα και από εντολή του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, η παγκόσμια κοινότητα εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας, απέναντι στην απειλή του MERS. Ο ΠΟΥ απέδωσε στο Κέντρο τα εύσημα για τους σωστούς και γρήγορους χειρισμούς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διαφυγής και άλλων περιστατικών.

Ανακούφιση προκαλεί και το γεγονός ότι ο οδηγός ταξί δεν αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης του ιού, καθώς οι εξετάσεις στις βρογχικές εκκρίσεις του, αλλά και του στόματος, ήταν αρνητικές, όπως και οι εξετάσεις όλων όσων ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επαφή με τον Οργανισμό, ενώ πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη στο Κέντρο, με εκπροσώπους του ΠΟΥ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά κοινή παραδοχή ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά, μεταδίδοντας αίσθημα ασφάλειας τόσο στους πολίτες της χώρα μας, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι πρόκειται για τον επικίνδυνο ιό, το ΚΕΕΛΠΝΟ προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, για την κινητοποίηση και τον συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας και εν γένει του κρατικού μηχανισμού (μέτρα προφύλαξης, ανάπτυξη πρωτόκολλων αντιμετώπισης MERS), αλλά και για την ενημέρωση των διεθνών επιστημονικών δικτύων επιτήρησης για το περιστατικό και τα ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης αυτού καθώς και πρόληψης και ελέγχου διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ανάμεσα τους και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο, υποβλήθηκαν όλοι στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, ενώ παράλληλα η επιστημονική κοινότητα και οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την θεραπεία του ασθενούς που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εντοπίστηκαν από τους αρμόδιους φορείς του Κέντρου όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, όπως και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο. Ολοι στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, ενώ παράλληλα η επιστημονική κοινότητα και οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την θεραπεία του 69χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Σωτηρία».
Στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με το περιστατικό από MERS συζητήθηκαν οι μέχρι τώρα δράσεις του Κέντρου, αλλά και αυτές που προγραμματίζονται, όπως:

· Ιχνηλάτηση επαφών και μέτρα πρόληψης διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 73 επαφές κρούσματος και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες από τις επαφές του ασθενούς αφορούν κυρίως επαγγελματίες υγείας, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κανείς από τους εξετασθέντες δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, σε όσους μέχρι στιγμής έγιναν, είναι αρνητικές.

· Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ. Οι ίδιες οδηγίες θα αποσταλούν σε Ιατρικούς Συλλόγους.

· Στις πύλες εισόδου θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των προξενικών αρχών, και των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων.

Η τηλεδιάσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr