pyrosvestiki_2

Καταγγελία για πειθαρχική δίωξη πυροσβέστη στην Ξάνθη

21 Ιανουαρίου 201108:52

pyrosvestiki_2Σε σοβαρή καταγγελία για την πειθαρχική δίωξη πυροσβέστη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρούπολης προχώρησε η Ε.Α.Κ.Π, παράταξη της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δίωξη επιβλήθηκε όταν ο πυροσβέστης ανέφερε γραπτώς τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάτι για το οποίο κατηγορείται ο  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης ενώ έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς και αξιωματικούς του Σώματος.

Πρόκειται για υπαξιωματικό αρχιπυροσβέστη στον οποίο και εδώ και 21 μήνες έχουν ανατεθεί καθήκοντα προϊσταμένου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου στη Σταυρούπολη αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να ασκεί και τα καθήκοντα του οδηγού στην ίδια υπηρεσία. Στην καταγγελία γίνεται λόγος για αντικρουόμενα καθήκοντα καθώς αν και προϊστάμενος είναι ενταγμένος σε βάρδια, χωρίς να παίρνει τα αναλογούντα ρεπό. Ο πυροσβέστης, σύμφωνα με τα στοιχεία, έθεσε το σοβαρό αυτό πρόβλημα υπόψην της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και αντί επίλυσης δέχθηκε την πειθαρχική δίωξη. Η ΕΑΚΠ, στην ανακοίνωσή της που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, καταγγέλλει:

«Την πειθαρχική δίωξη Αρχιπυροσβέστη του Π.Κ. Σταυρούπολης Ξάνθης από την Διοίκηση της Π.Υ. Ξάνθης., με αποτέλεσμα την επιβολή ποινής 2/10 του Βασικού Μισθού, λόγω αναφοράς παραπόνων που κατέθεσε ωθούμενος από το γεγονός ότι παρ΄ ότι είχε υποβάλει κατά καιρούς σχετικές αναφορές για την διευθέτηση εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ουδέποτε διευθετήθηκαν αυτά με απόλυτη ευθύνη της διοίκησης του και συγκεκριμένα:

  • Ο υπάλληλος εδώ και 21 μήνες τουλάχιστον λόγω έλλειψης αξιωματικού εκτελεί καθήκοντα προϊσταμένου του Π.Κ. Σταυρούπολης, αλλά με εντολή του Διοικητή της Π.Υ. Ξάνθης εκτελεί παράλληλα και καθήκοντα οδηγού ορισμένος σε βάρδια.

Τα παράλληλα καθήκοντα είναι παράνομα και αντικρουόμενα και ενέχουν πολλαπλούς κινδύνους για την σωστή και αποτελεσματική διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ως προϊσταμένου όπως, διαχείριση υποθέσεων προσωπικού, γενικότερης λειτουργίας του Π.Κ., απρόσκοπτου συντονισμού ενεργειών αντιμετώπισης συμβάντος ή συμβάντων, γεγονός το οποίο εμποδίζεται από τον ορισμό του σε συγκεκριμένη θέση με κυλιόμενο ωράριο όπως είναι η θέση του οδηγού αντί του πρωινού ωραρίου που πρέπει να εκτελεί ως προϊστάμενος.

  • Με εντολή και ευθύνη της διοίκησης του, εκτελώντας τα παράλληλα καθήκοντα και σε σχέση με αυτά υποχρεώθηκε και συνεχίζει να υποχρεώνεται για αρκετά μεγάλα διαστήματα να εργάζεται πέραν του τακτικού ωραρίου παρά την θέληση του την οποία έχει εκφράσει εγγράφως, για διεκπεραίωση πάγιων και διαρκών αναγκών του Π.Κ. και όχι για έκτακτες ανάγκες. Με αποτέλεσμα να στερείτε κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων δεκάδες δικαιούμενες αναπαύσεις και των αντίστοιχων αποζημιώσεων με ότι συνεπάγεται αυτό για την εύρυθμη εξυπηρέτηση προσωπικών, οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων του. Σημειωτέων ότι το τελευταίο διάστημα έχει εκτελέσει συνεχόμενα χωρίς ανάπαυση 40 υπηρεσίες και ενώ αιτείτε συνεχώς των τακτικών και χρωστούμενων αναπαύσεων παρανόμως δεν του χορηγούνται.
  • Συνέπεια της αξιοπρεπούς και καθ όλα νομίμου και αυτονόητης προσπάθειας που κατέβαλε επί μήνες ο υπάλληλος, αναμένοντας καρτερικά την διευθέτηση των εργασιακών ζητημάτων που τον απασχολούσαν, εκτελώντας απρόσκοπτα τα καθήκοντα του παρά το γεγονός ότι καθημερινά εκτίθονταν σε πολλαπλούς κινδύνους από την εκτέλεση των παράλληλων καθηκόντων και δεν απολάμβανε το απαραβίαστο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ανάπαυση, έχοντας εμπιστοσύνη στα αρμόδια εξουσιοδοτημένα υπηρεσιακά όργανα του Π.Σ. που απευθύνθηκε και ανέμενε την αυτονόητη διευθέτηση των προβλημάτων του, την άρση της ποινής του ή την διενέργεια σχετικής Ε.Δ.Ε., αντί αυτού όμως ήρθε η επιβεβαίωση της ποινής κρίνοντας τα παράπονα αβάσιμα χωρίς καμία τεκμηρίωση τόσο από τον Περιφερειακό Διοικητή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσο και από τον Διευθυντή προσωπικού του Α.Π.Σ. κατά παρέκκλιση της αρμοδιότητας του Υπαρχηγού που είναι υπεύθυνος, για την επανεξέταση στο τελικό στάδιο της ποινής των χαμηλόβαθμων.

Κρίθηκε αβάσιμο το παράπονο λοιπόν και ελαφρά την καρδία προς χάριν της συγκάλυψης και κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, χωρίς φυσικά να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά σε σχετικές διατάξεις σε κάποια από τις απαντήσεις που έλαβε. Άρα λοιπόν ο υπάλληλος κακώς διαμαρτύρεται για την αλόγιστη περικοπή των ρεπό του. Επίσης η υπηρεσία αποφάνθηκε ότι ως άλλος «υπεράνθρωπος» μπορεί να εκτελεί παράλληλα καθήκοντα και να είναι πανταχού παρών.

Καλώς λοιπόν παραμένει με τις ευλογίες όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών οργάνων δέσμιος των παράνομων, παράλογων και καταχρηστικών εντολών της διοίκησης του. Από εδώ και στο εξής λοιπόν η σχετική νομοθεσία του Π.Σ. και τα συνταγματικά δικαιώματα των υπαλλήλων, αντικαθίστανται και με την δική τους έγγραφη συναίνεση από την βούληση και τις διαθέσεις των εκάστοτε διοικούντων. Εύγε!

Η συγκάλυψη όμως των ευθυνών και η ατιμωρησία όπως ήταν φυσικό πλέον ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο την καταχρηστική συμπεριφορά της διοίκησης του με το να μην του χορηγεί κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων προγραμματισμένη κανονική άδεια για την διεκπεραίωση σοβαρών ιατρικών πράξεων μέλους της οικογένειας του, με αποτέλεσμα την αναβολή τους και ότι συνεπάγεται αυτό για την πορεία της υγείας του. Γεγονότα που ήρθαν σε γνώση της διοίκησης της Π.Υ. Ξάνθης αλλά επέμενε στην περικοπή της άδειας του και την χορήγηση το ίδιο διάστημα βραχείας άδειας σε άλλον υπάλληλο. Ακόμη περιμένει ο υπάλληλος την απάντηση στην αναφορά παραπόνων που έχει καταθέσει για την νέα αυθαιρεσία σε βάρος του.»

 

Και αναφέρει, μεταξύ άλλων, :

 

«Κύριε Αρχηγέ στην βάση όσων προαναφέραμε και προκειμένου να εδραιωθεί κάποια στιγμή στον πολύπαθο κλάδο μας κλίμα ασφάλειας, αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης από τους εργαζόμενους απέναντι στα θεσμικά όργανα του σώματος και στις αποφάσεις τους, ΖΗΤΑΜΕ: Να διευθετηθούν τα εργασιακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και υφίστανται ακόμη από καταχρηστικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων όπως στην περίπτωση του συναδέλφου του Π.Κ. Σταυρούπολης Ξάνθης Να αποδοθούν ευθύνες σε όσους συνειδητά καταχράστηκαν την θέση ευθύνης που κατέχουν.

Η Ε.Α.Κ.Π. είναι υποχρεωμένη να δηλώσει πλέον ότι δεν θα υπάρξει από την πλευρά της καμία ανοχή σε παρόμοια φαινόμενα καταπάτησης δικαιωμάτων και θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο τρόπο όποιον αδικείται από παρόμοιες ενέργειες.»

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr