Ινομυαλγία: Αποτελεσματική φυσική θεραπεία

30 Ιανουαρίου 201915:26

Ινομυαλγία: Αποτελεσματική θεραπεία με διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν μιτοχονδριακά συστατικά: συνένζυμο Q10, κρεατίνη, καρνιτίνη και φολικό οξύ. Η αποτελεσματικότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων σε χρόνιες παθήσεις.

Περίπου 3 με 4% των γυναικών έχουν μυϊκό πόνο και ευαισθησία στον πόνο σε ένα μεγάλο μέρος του σώματός τους, μια πάθηση που ονομάζεται ινομυαλγία. Η ινομυαλγία είναι μια προσφάτως αναγνωρισμένη ασθένεια που θεωρείται ως συχνή αιτία χρόνιου μυοσκελετικού πόνου και κόπωσης.

Η συμβατική θεραπεία για την ινομυαλγία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων, όπως αναλγητικά, υπνωτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, μυοχαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά.

Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικό για όλη την έκταση των συμπτωμάτων και των ανικανοτήτων που σχετίζονται με ινομυαλγία. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν ή αναπτύσσουν σημαντικές παρενέργειες σε αυτά τα φάρμακα, ειδικά επειδή χρειάζεται να τα λαμβάνουν μακροχρόνια.

Και όμως υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι αντιμετώπισης, που το ιατρικό κατεστημένο αποκρύπτει. Μία από αυτές τις θεραπείες είναι και η λήψη συμπληρωμάτων με μιτοχονδριακά θρεπτικά συστατικά.

Τα μιτοχόνδρια είναι κυτταρικά συστατικά που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη σωστή κυτταρική λειτουργία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορούν να προκύψουν ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων .

Για παράδειγμα, αναφορές περιστατικών δύο ασθενών με ινομυαλγία αποκάλυψαν διαταραγμένη λειτουργία των μιτοχονδρίων και ανεπάρκεια στο συνένζυμο Q10 (ένα συστατικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων) στα κύτταρα του αίματος και του δέρματος .

Ομοίως, σε άλλη έκθεση περιστατικού, μια 41χρονη γυναίκα που διαγνώστηκε με ινομυαλγία, αλλά δεν βρήκε αποτέλεσμα από μια ποικιλία συμβατικών θεραπειών, βρέθηκε αργότερα ότι είχε σημαντική μιτοχονδριακή δυσλειτουργία (5).

Τα συμπτώματά της βελτιώθηκαν σημαντικά όταν έκανε θεραπεία τέσσερις φορές την ημέρα με ένα κοκτέιλ μιτοχονδριακών θρεπτικών συστατικών, όπως

  • συνένζυμο Q10 (200 mg),
  • κρεατίνη (1000 mg),
  • L-καρνιτίνη (200 mg) και
  • φολικό οξύ (1.000 mcg).

Επιπλέον, η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συμβάλλει στην αύξηση του οξειδωτικού στρες.

Σε μια μελέτη που περιλάμβανε 20 ασθενείς με ινομυαλγία και 10 υγιή άτομα ως ομάδα ελέγχου, οι ασθενείς με ινομυαλγία είχαν υψηλότερα επίπεδα προερχόμενων από μιτοχόνδρια ελευθέρων ριζών (υπεροξείδιο) στα κύτταρα του αίματος τους και αυξημένη υπεροξείδωση λιπιδίων σε σύγκριση με τα υγιή άτομα (6).

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Μέλος του American Association of Nutritional Consultants
Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοπαθητικών

Πηγή: mariosdimopoulos.com   

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr