Η ύφεση «οδήγησε σε 10.000 αυτοκτονίες»

12 Ιουνίου 201411:39

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 επιπλέον αυτοκτονίες, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο ερευνητές.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry, έδειξε ότι «οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί σημαντικά”.

Η ερευνητική ομάδα είπε ότι μερικοί θάνατοι μπορεί να είχαν αποφευχθεί, καθώς ορισμένες χώρες δεν παρουσίασαν αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών.

Ομάδες εκστρατείας δήλωσαν ότι τα συμπεράσματα έδειξαν πόσο σημαντικές ήταν οι καλές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το London School of Hygiene & Tropical Medicine ανέλυσαν στοιχεία από 24 χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ανεργία, κατασχέσεις και το χρέος

Οι αυτοκτονίες είχαν πτωτική τάση στην Ευρώπη μέχρι το 2007. Μέχρι το 2009 υπήρξε μια αύξηση κατά 6,5%, ένα επίπεδο που διατηρήθηκε μέχρι το 2011.

Ήταν το ισοδύναμο των 7.950 αυτοκτονίων από ό, τι θα αναμενόταν αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, η ερευνητική ομάδα είπε.

Θανάτους από αυτοκτονία μειώθηκαν στον Καναδά, αλλά υπήρξε μια σημαντική αύξηση, όταν η ύφεση έπιασε το 2008, οδηγώντας σε 240 αυτοκτονίες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που τερματίζουν τη ζωή τους είχε ήδη αύξηση στις ΗΠΑ, αλλά το ποσοστό «επιταχυνόμενα» με την οικονομική κρίση, που οδηγεί σε 4.750 επιπλέον θανάτους.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι λόγοι είναι ότι έχασαν τη δουλειά τους, έχοντας ένα σπίτι υποθηκευμένο ήταν οι βασικοί παράγοντες κινδύνου.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες αντιστάθηκαν στην τάση αυτή. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία απέφυγαν αυξήσεις στο ποσοστό των αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Aaron Reeves, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Ένα κρίσιμο ερώτημα για την πολιτική και ψυχιατρική πρακτική είναι κατά πόσον η αύξηση των αυτοκτονιών είναι αναπόφευκτη.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr