Ιαπωνία: Επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα

10 Ιουλίου 201521:00

Η Kyushu Electric Power αποφάσισε να προχωρήσει με την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα παρά την έντονη δημόσια αντίθεση κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

H εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού Kyushu Electric Power της Ιαπωνίας έχει αρχίσει τη φόρτωση καυσίμων σε έναν αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Σεντάι, στα πλαίσια προετοιμασίας για την επανεκκίνηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, μετά από μια διετή παύση.

Η επαναλειτουργία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου. Ωστόσο, οι μηχανικοί ίσως συναντήσουν δυσκολίες καθώς ο αντιδραστήρας έχει μείνει αδρανής για περισσότερο από δύο χρόνια.

Οι τεχνικοί άρχισαν τη φόρτωση ράβδων καυσίμου ουρανίου στον αντιδραστήρα Σεντάι 1 την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρώσουν τη φόρτωση όλων των 157 διατάξεων καυσίμων μέχρι την Παρασκευή.

Η Kyushu Electric Power αποφάσισε να προχωρήσει με την επαναλειτουργία του αντιδραστήρα παρά την έντονη δημόσια αντίθεση κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο Σεντάι 1 είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στη χώρα που θα λειτουργήσει ξανά μετά το γενικό κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα. Ο αντιδραστήρας θα πρέπει να επανεξεταστεί από τις ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά την τήρηση των μέτρων ασφαλείας πριν συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε πιέζει για την πυρηνική επανεκκίνηση της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας αποτελούν κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία έχουν αναγκαστεί να εισάγουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα και να χρησιμοποιούν ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2011, οδηγώντας σε αύξηση των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο, το κοινό παραμένει απρόθυμο να δεχθεί τη λειτουργία των αντιδραστήρων, για λόγους ασφάλειας.

Η Kyushu Electric Power, η οποία παρέχει ενέργεια σε επτά επαρχίες στο νοτιοδυτικό νησί Κιουσού, σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία επίσης τον αντιδραστήρα Σεντάι 2 αυτό το φθινόπωρο, εξοικονομώντας πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα σε κόστη καυσίμων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr