Οι ρατσιστές του διαδικτύου βλέπουν τα σχόλια τους σε μεγάλες ταμπέλες έξω από το σπίτι τους

3 Δεκεμβρίου 201513:59

Aκτιβίστριες της Βραζιλίας έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια για να εκθέσουν σε κοινή θέα τις επιθέσεις φυλετικού μίσους.

Η εκστρατεία ονομάζεται “Εικονικός ρατσισμός, πραγματικές συνέπειες” και αυτό είναι που υποστηρίζεται από την ομάδα Criola, μια οργάνωση δικαιωμάτων που διοικείται από Αφρο-Βραζιλιάνες γυναίκες. Η ομάδα ανιχνεύει και συλλέγει ρατσιστικά και επιθετικά τρολ σχόλια από το Facebook ή το Twitter και χρησιμοποιεί εργαλεία geolocation για να εντοπίσει την περιοχή του κάθε χρήστη ή έστω το κοντινότερο σημείο από όπου λογικά θα περνάει.

Στη συνέχεια αγοράζουν χώρο στις διαφημιστικές πινακίδες, όσο πιο κοντά στην τοποθεσία που εντόπισαν, και με μεγάλες αφίσες εκθέτουν το ρατσιστικό σχόλιο. Ωστόσο δεν εκθέτουν πλήρως τον χρήστη που έκανε τις ρατσισιτικές επιθέσεις, καθώς πάντα καλύπτουν το όνομά του και τη φωτογραφία του.

918563_sss_1

Η Jurema Criola Werneck, ιδρυτικό μέλος του πρότζεκτ, λέει ότι η εκστρατεία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν και να αναφέρουν το ρατσισμό. “Αυτοί οι άνθρωποι που εξαπολύουν επιθέσεις μίσους νομίζουν ότι μπορούν να βρίσκονται στην άνεση των σπιτιών τους και να κάνουν ό, τι θέλουν στο διαδίκτυο. Δεν θα το επιτρέψουμε” λέει η Werneck στο BBC. Υπάρχουν νόμοι κατά των ρατσιστικών και φυλετικών διακρίσεων στη Βραζιλία, αλλά η Werneck θεωρεί ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για την επιβολή τους, και ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται να μιλήσουν για όσα αντιμετωπίζουν.

Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε στα τέλη καλοκαιριού μετά από από ένα περιστατικό που πήρες μεγάλες διαστάσεις στα social media και αφορούσε μια μαύρη παρουσιάστρια καιρού που στοχοποιήθηκε ομαδικά και δέχτηκε bullying με ρατσιστικές πειθέσεις. Το BBC μεταδίδει πως η δράση έχει για την ώρα λάβει καλές κριτικές και θερμή υποδοχή στο διαδίκτυο, αν και οι πολέμιοί της ισχυρίζονται πως όποιος δεν θέλει να δέχεται επιθέσεις στα social media, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μείνει μακριά τους.

918564_ssssd

918565_outdoor-americana-002-lowres

918566_outdoor-americana-001-highres

Πηγή: lifo.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr