Η μεγαλύτερη έκρηξη μετά το Big Bang εντοπίστηκε από τους αστρονόμους

28 Φεβρουαρίου 202011:48

Μια κολοσσιαία έκρηξη στο διάστημα, πέντε φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν, εντόπισαν οι επιστήμονες.

Η τεράστια απελευθέρωση ενέργειας πιστεύεται ότι προέρχεται από μια τεράστια μαύρη τρύπα 390 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. 

Η έκρηξη λέγεται ότι έχει αφήσει ένα τεράστιο βαθούλωμα στο σύμπλεγμα γαλαξιών Ophiuchus. Οι ερευνητές δημοσιοποίησαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό The Astrophysical Journal.

Οι επιστήμονες από καιρό είχαν εντοπίσει ότι υπάρχει κάτι παράξενο γύρω από το σύμπλεγμα των γαλαξιών Ophiuchus, το οποίο είναι ένα γιγαντιαίο συσσωμάτωμα που περιέχει χιλιάδες μεμονωμένους γαλαξίες αναμειγμένους με θερμό αέριο και σκοτεινή ύλη. Τα τηλεσκόπια ακτίνων-Χ είχαν καταγράψει ένα περίεργο καμπύλο άκρο σε αυτό.

Η εκτίμησή τους ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ο τοίχος μιας κοιλότητας που είχε γλυπτεί μέσα στο αέριο του από τις εκπομπές από μια κεντρική μαύρη τρύπα.

Οι μαύρες τρύπες φημίζονται για την ικανότητά τους να καταβροχθίζουν ύλη, αλλά την ίδια στιγμή αποβάλλουν τεράστιες ποσότητες ύλης και ενέργειας.

Οι επιστήμονες αμφισβήτησαν αρχικά την εξήγησή τους, διότι η κοιλότητα ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να χωρέσει 15 γαλαξίες σαν τον δικό μας στη σειρά μέσα στην τρύπα.

Και αυτό σήμαινε ότι οποιαδήποτε έκρηξη μαύρης τρύπας θα έπρεπε να ήταν αδιανόητα θαυμαστή.
Όμως, τα νέα δεδομένα που έρχονται από τα τηλεσκόπια από την Murchison Widefield Array (MWA) στην Αυστραλία και το ραδιοτηλεσκόπιο Giant Metrewave (GMRT) στην Ινδία φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

«Υπό κάποια έννοια, η έκρηξη αυτή είναι παρόμοια με τον τρόπο που ξεδιπλώθηκε από την κορυφή του βουνού η έκρηξη του ηφαιστείου «Όρος της Αγίας Ελένης» το 1980, δήλωσε η Simona Giacintucci του Ναυτικού Ερευνητικού Εργαστηρίου στην Ουάσιγκτον DC, επικεφαλής της μελέτης.

cnn

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr