thaliskoutoupis_big

«Habemus Papa-Dimos» του Θαλή Κουτούπη

28 Νοεμβρίου 201109:57

thaliskoutoupis_bigΗ εντύπωση που αποκόμισα από την πρώτη ομιλία του ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν μπορούσε να είναι πιο θετική, για τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

1.- Μίλησε από στήθους, για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο κι επικίνδυνο θέμα, με απόλυτη σαφήνεια, χωρίς να κομπιάσει, χωρίς αραχνιασμένα κλισέ, χωρίς το παραμικρό λάθος, σε άψογα ελληνικά. Το θέμα δεν είναι γλωσσικό. Είναι απόδειξη ενός μυαλού, που λειτουργεί γρήγορα και συγκροτημένα, με γνώση, αυτοπεποίθηση και ήθος.

2.- Είναι πνευματικός άνθρωπος, που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αποτελεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας, από το 2006.

3.- Έχει εργασθεί σκληρά, κερδίζοντας τη γενική εκτίμηση και εδώ και στην Ευρώπη, από όποια θέση πέρασε.

4.- Δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός.

5.- Είναι διακεκριμένος οικονομολόγος, αλλά με πολιτική σκέψη.

6.- Μιλάει άπταιστα τη «γλώσσα» των δανειστών μας και χαίρει της εκτίμησής τους

7.- Ακόμη και το παρουσιαστικό του παραπέμπει σ’ ένα άνδρα ευγενικό, ήρεμο, αλλά και δυναμικό, με ήθος και συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης που ανέλαβε.

Η αποστολή του νέου Πρωθυπουργού κινδυνεύει από τρεις παράγοντες:

Α.-   Από την έλλειψη ενότητας, συνεργασίας και σύνεσης (που ζήτησε ο ίδιος) εκ μέρους του σεσηπότος, πολιτικού κατεστημένου, που καταλαβαίνοντας ότι έρχεται το τέλος του, μάλλον θα επιστρατεύσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, για την επιβίωσή του.

Β.- Από την καλλιέργεια υπερβολικών ελπίδων στο πρόσωπό του. Να μην ξεχνάμε ότι κάτω από τον κ. Λ. Παπαδήμο, υπάρχει ακόμη το χάος, που φυσικά δεν αλλάζει σε τρεις μήνες.

Γ.- Από την ανακούφιση που νιώσαμε από την ευτυχή κατάληξη της τετραήμερης ιλαροτραγωδίας (που μας έκανε παγκοσμίως ρεζίλι), η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστροφική επανάπαυση, ξεχνώντας, ποιο είναι το σημερινό πολιτικό κατεστημένο και ποια είναι η δημόσια διοίκηση!

ΘΕΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ!

«Δόξα τω Θεώ, βοήθα Παναγιά»! Σκοτσέζικο ντους! Την ικανοποίηση από τον ορισμό του κ. Λ. Παπαδήμου ως Πρωθυπουργού, ακολούθησε η θλιβερή απογοήτευση από τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης! Κριτήριο δεν ήταν και πάλι –όπως και στις μονοκομματικές κυβερνήσεις- η ικανότητα των στελεχών της κι η αποτελεσματικότητα του υπουργικού συμβουλίου, αλλά μικροκομματικές ισορροπίες και σκοπιμότητες. «Ο Θεός σώζει τον Παπαδήμο και την Ελλάδα» , που δεν θα έχουν να αντιπαλαίσουν μόνο τα τεράστια γνωστά προβλήματα, αλλά κι αυτό το συνονθύλευμα αποτυχημένων δίπλα σε άξιους και σκληρών εργατών, δίπλα σε κομματόσκυλα! Και μην ξεχνάμε πως, «Όπου λαλούν 49 κοκόρια, αργεί να ξημερώσει», αν ξημερώσει ποτέ!…

 

ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ

Αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή, με τη βοήθεια παππού, πατέρα και μητέρας, για να γίνει πρωθυπουργός και τα κατάφερε, ελέω και του Κ. Καραμανλή. Η συνέχεια όμως ήταν η πιο θλιβερή που μπορούσε να γίνει και για τη χώρα και για τον ίδιο! Θα μείνει στην ιστορία, ως ένας από τους πιο αποτυχημένους ηγέτες της Ελλάδας, που συνέδεσε τα’ όνομά του με την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας! Βλέπετε, δεν φτάνει ούτε το όνομα ούτε το «δαχτυλίδι», για να γίνει κανείς ηγέτης! Και ιδού πώς περιγράφει αυτό το δράμα η ποιητική γραφίδα του Κ. Καβάφη:

“Κι ανίκανα και μισοζαλισμένος κάτι εζήτησε να ραδιουργήσει, κάτι να κάμει, κάτι να σχεδιάσει κι απέτυχε οικτρά κι εξουθενώθη!

Το τέλος του κάπου θα γράφτηκε κι εχάθει κι ίσως η Ιστορία να το πέρασε και με το δίκιο της, τέτοιο ασήμαντο πράγμα δεν καταδέχθηκε να το σημειώσει…”

ΑΠΟΡΙΑ

Αν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου καθόταν στην εξέδρα των επισήμων ο Στάλιν, ποιο «περήφανο» τσι(π)ράκι θα τολμούσε να μουντζώσει το παριστάμενο Πολιτικό Γραφείο και να έβριζε τον Γενικό Γραμματέα προδότη

ΚΡΑΤΟΣ ΛΗΣΤΗΣ

Απόμαχοι της ζωής είδαν πρώτα να ληστεύονται οι εισφορές τους από τα ασφαλιστικά ταμεία και μετά να κόβονται οι συντάξεις τους και να καλούνται να καταβάλουν «Εισφορά Αλληλεγγύης», υπέρ των διεφθαρμένων, των δημοσίων υπαλλήλων των διαπλεκόμενων και των φοροφυγάδων! Δεν διαφέρει καθόλου αυτή η πολιτική του κράτους, από τον ληστή που μπαίνει στο σπίτι μιας γριούλας τη χτυπάει και της παίρνει το φτωχό κομπόδεμα. Και δεν διαφέρει ούτε ανθρωπιστικά ούτε ποινικά!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ

Μοναδική ελπίδα που μας μένει είναι η διακομματική αντίδραση, που εκδηλώθηκε, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και την απόρριψη του κ. Φ. Πετσάλνικου ως Πρωθυπουργού. Αν έως τις εκλογές, σχηματισθεί ένα καινούργιο κόμμα, από τα υγιή, ικανά και έντιμα στελέχη όλων των κομμάτων, θα δοθεί μια σωτήρια διέξοδος στο εκλογικό σώμα, που θα σημάνει και το τυπικό τέλος αυτού του άθλιου δικομματισμού!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr