triantafilidis

Η ώρα της Ενιαίας Κεντροδεξιάς. Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη

18 Μαΐου 201221:13

triantafilidisΗ σύγχρονη ελληνική Αστική Δημοκρατία διέρχεται σήμερα τη σοβαρότερη της κρίση. Το τέλος των πελατειακών σχέσεων μεταξύ Κράτους και πολιτών ανέδειξε τη ρηχότητα των ιδεολογικών και πολιτικών επιλογών του εκλογικού σώματος.Βεβαίως, το πρόβλημα της χώρας είναι Ιστορικό. Ανάγεται στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, στην περίοδο συγκρότησης της Αστικής Τάξης σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Για εμάς η ιστορική συγκυρία χάθηκε οριστικά στις μάχες της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Το ιστορικό αυτό «ατύχημα» το πληρώνουμε μέχρι τις μέρες μας. Είναι η απάντηση στο γιατί η Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, 181 χρόνια από τη διεθνή της αναγνώριση, δεν έχει καταστεί ένα «κανονικό» ευρωπαϊκό κράτος.. 

Η περίφημη μεσαία τάξη (καρικατούρα της αστικής), επί δεκαετίες εθισμένη στις κρατικές σπατάλες και τον προστατευτισμό, εκτέθηκε ξαφνικά στη σκληρή πραγματικότητα του διεθνούς ανταγωνισμού. Αλλεπάλληλα λάθη και ατελείωτες καθυστερήσεις οδήγησαν την Εθνική Οικονομία στην καταστροφή και το Εκλογικό Σώμα στα άκρα. Η Ιστορία διδάσκει ότι σε ακραίες συνθήκες, όπως η τρέχουσα, ευνοούνται ο άκρατος λαϊκισμός και η ανευθυνότητα. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα μάλλον επιβεβαιώνει τον ιστορικό κανόνα.

Οι νέες εθνικές εκλογές επαναφέρουν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή με τρόπο, πλέον, επιτακτικό. Οι συνθήκες όμως εξακολουθούν να είναι ακραίες και το εκλογικό σώμα σε σύγχυση.

Το διακύβευμα όμως είναι κολοσσιαίο, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Σε οικονομικό επίπεδο οι επιπτώσεις εξόδου από το ευρώ, αν και πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια, έχουν περιγραφεί. Σε πολιτικό επίπεδο θα σημάνει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία αποκοπής της χώρας από τις ευρωπαϊκές δομές, με ανυπολόγιστο κόστος για τα εθνικά μας θέματα.

Σε αυτές τις περιστάσεις η ευθύνη βαραίνει τον θεματοφύλακα του ευρωπαϊκού αστικού κράτους, την Κεντροδεξιά Παράταξη. Δυστυχώς, η ελληνική κεντροδεξιά εμφανίζεται διασπασμένη και τραυματισμένη από το φλερτ της με το λαϊκισμό.

Απαιτείται συστράτευση. Απαιτούνται πρωτοβουλίες ενοποίησης υπό ένα ενιαίο ευρωπαϊκό, φιλελεύθερο, κεντροδεξιό σχήμα που θα σηκώσει την ιστορική ευθύνη ανάταξης της χώρας.

Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλλουμε ώστε να εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα ένας νέος Πολιτικός Πολιτισμός, να καταστήσουμε τη χώρα μας ένα Κράτος Διαφωτισμού, ευρωπαϊκό, καινοτόμο, προοδευτικό, θεματοφύλακα των Αξιών της κοινωνίας.    

Επιβάλλεται να συντάξουμε ένα συνολικό σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας, ικανό να κινητοποιήσει όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

Σε αυτή τη νέα πολιτική σκηνή, ως κοινωνία και ως άτομα, οφείλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας. Το τέλος της μεταπολίτευσης θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα νέο όραμα ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου..

Κωνσταντίνος Χ. Τριανταφυλλίδης
Λογιστής – Οικονομολόγος
υπ. Διδάκτορας Δ.Π.Θ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr