“Γρήγορα” σαλιγκάρια σπέρνουν το θάνατο σε σκύλους

26 Αυγούστου 201309:00

Τα σαλιγκάρια μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα ενός μέτρου ανά ώρα, παρά τη φήμη που τα συνοδεύει.

Βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων LED κατάφεραν να παρακολουθήσουν την κίνησή τους σε μια περίοδο 24 ωρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γνωστά γαστερόποδα, πνευμονοφόρα μαλάκια έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ένα μικρό κήπο σε ένα βράδυ.

—Κίνδυνος για τα σκυλιά

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα γρήγορα σαλιγκάρια μεταδίδουν ένα παράσιτο, θανατηφόρο για τα σκυλιά.

Τα υγρά καλοκαίρια των προηγούμενων ετών στη Βρετανία ευνόησαν την ανάπτυξη των σαλιγκαριών με τους πληθυσμούς τους να παρουσιάζουν ρυθμούς αύξησης της τάξης του 50% το 2012 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Τα σαλιγκάρια είναι φορείς του παρασίτου angiostrongylus vasorum που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα σκυλιά που θα φάνε σαλιγκάρια ή γυμνοσάλιαγκες στον κήπο ή θα έρθουν σε επαφή με παιχνίδια από τα οποία πέρασε το μαλάκιο.

Πρόσφατη έρευνα κτηνιάτρων-χειρουργών έδειξε ότι το παράσιτο έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σε όλη τη Βρετανία και όχι μόνο στο νότο.

Οι ειδικοί καλούν τους ιδιοκτήτες σκύλων που κυκλοφορούν σε κήπους να γνωρίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πίσω αυλή του σπιτιού τους και να λάβουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τα κατοικίδιά τους.

econews

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr