Γιατί οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να είναι υπέρβαρα;

28 Αυγούστου 201320:30

«Δεν ξέρω τι να κάνω με το παιδί μου που δεν τρώει καθόλου λαχανικά», «Στεναχωριέμαι, που οι συνομήλικοί του, τον κοροϊδεύουν για το υπερβάλλον βάρος του», «Δεν τρώει τίποτα, όταν το μενού συμπεριλαμβάνει όσπρια ή ψάρι και αναγκάζομαι να του φτιάξω τηγανιτές πατάτες από το να μείνει νηστικός» «Δεν του αρέσουν τα αλάδωτα φαγητά, γι’αυτό προσπαθώ πάντα να του έχω κάποιο λαδερό φαγητό στο τραπέζι,άλλωστε είναι στην ανάπτυξή του και πρέπει να τρώει».

Η Ελληνίδα μάνα είναι μια φιγούρα γνωστή για την εκδήλωση της μητρικής της αγάπης διαμέσου ενός πεντανόστιμου φαγητού. Είναι ο άνθρωπος που όσο της επιτρέπει το σώμα της, θα μαγειρεύει, θα ετοιμάζει εδέσματα με γιουβαρλάκια, παστίτσιο, κοκκινιστό, λαδερά όσπρια για να ικανοποιήσει την πείνα των παιδιών της. Ακόμη και όταν το παιδί της φεύγει για σπουδές κάνοντας απόπειρα για το πρώτο βήμα ανεξαρτητοποίησης, με το πρώτο τρένο εξπρές, θα παραλάβει το συσσίτιο του για όλη την βδομάδα, με το κάθε δοχείο να γράφει λεπτομερώς την αντιστοιχία των ημερών. «Φαγητό Δευτέρας, φαγητό Τρίτης κλπ».

Ας δούμε την εξέλιξη και κατόπιν τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών ενός παιδιού. Ένα μωρό γεννιέται με μια φυσική προτίμηση στη γλυκιά γεύση, παρόλο που απομένουν ακόμη 3 γεύσεις να εξοικειωθεί, όπως αυτή της ξινής, της πικρής, της αλμυρής. Είναι επομένως απόλυτα φυσιολογικό να μην ενθουσιαστεί με το μπρόκολο ή τα όσπρια από την πρώτη φορά που θα έρθει σε επαφή μαζί τους. Για να ενσωματώσει ένα παιδί μια νέα τροφή στο διαιτολόγιό του, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 15 φορές επανειλημμένης έκθεσης και κάθε φορά με διαφορετικό συνδυασμό τροφίμων. Πόσες όμως μαμάδες έχουν τον χρόνο και την υπομονή να το κάνουν αυτό;

Όταν το παιδί αρνείται να φάει μια υγιεινή συνήθως τροφή, αρχίζει και ουρλιάζει, αντιδρά, ξεσηκώνει τους πάντες, με αποτέλεσμα να μπουκώνεται με κάτι που του αρέσει, κάτι ανθυγιεινό τις περισσότερες φορές, προκειμένου να επέλθει ξανά ηρεμία στο σπιτικό περιβάλλον. Βολικό επίσης είναι να παραλείπει το πρωινό στο σπίτι, μιας και εκμεταλλεύεται ο χρόνος, να ετοιμαστεί η μητέρα για την δουλειά. Έπειτα το παιδί έχει την εναλλακτική λύση για πρωινό και σνακ από το κυλικείο του σχολείου. Στο μεσημεριανό, του παρέχονται τα «θρεπτικά εφόδια» μέσω των ταχυφαγίων με την προσφορά της ημέρας να αναγγέλλει πως με κάθε πίτα σουβλάκι, δώρο τηγανιτές πατάτες και αναψυκτικό. Το απόγευμα του προσφέρεται το αγαπημένο του παιχνίδι σε ηλεκτρονική μορφή για να έχει το κεφάλι της ήσυχο την ώρα που θα ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού, μαζί με μια σοκολατίτσα για ανταμοιβή και το βράδυ κάτι ανάλογο για να συμπληρωθούν όλα τα κομματάκια του παζλ με θέμα Χαώδης Διατροφή.

Πολλές φορές με μπερδεύει η φράση «Το μόνο που με νοιάζει είναι το παιδί μου», κάθε φορά που αντικρίζω ένα παιδί που κακοποιείται καθημερινά, εξαιτίας του υπερβάλλοντος σωματικού του βάρους. Ένα παιδί δεν διαμορφώνει από μόνου του, αλλά το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει του διαμορφώνει τις διατροφικές του συνήθειες. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πιστεύω πως οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της παιδικής παχυσαρκίας είναι οι ίδιοι οι γονείς. Είναι δύσκολο ατομικά να αλλάξουμε τον κόσμο, όμως μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα παιδιά μας, κάνοντας έτσι συνειδητές διατροφικές επιλογές.

«Δεν έχω χρόνο», μια ομολογία που με δυσκολία προσπαθεί να πείσει ακόμη και τους ίδιους τους γονείς, που την κάνουν χρήση επανειλημμένα. Είναι κατανοητό το γεγονός, ότι μια γυναίκα έχει μια εκτεταμένη λίστα υποχρεώσεων να επιτελέσει μέχρι το τέλος της ημέρας. Όμως θα πρέπει να αναλογιστεί κατά πόσο διαχειρίζεται σωστά αυτό τον χρόνο. Ίσως, το να θρέφει υπεύθυνα το παιδί της στο παρόν, να αποταμιεύει αμέτρητες ώρες στο μέλλον, τις οποίες θα ανάλωνε σε γιατρούς, σε ψυχολόγους, σε γυμναστήρια για να απαλλάξει το παιδί της από τις επώδυνες συνέπειες που συνοδεύουν τη νόσο της παχυσαρκίας.

Μου δημιουργείται το εξής ερώτημα προς τη μητέρα, «Θα αφήσεις την έλλειψη χρόνου να καθορίσει την ανάπτυξη του παιδιού σου;» Έχεις προσπαθήσει να σκεφτείς τρόπους να βρεις χρόνο;» , « Έχεις γίνει εσύ η ίδια πρότυπο για να υιοθετήσει στη συνέχεια υγιεινές διατροφικές συνήθειες το παιδί σου;» «Θέλησες να εκπαιδευτείς για την Διατροφή και την άσκηση;», «Προσπάθησες να μάθεις να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά γεύματα;» «Αναζήτησες από κάποιο ειδικό βοήθεια;»

Τι θα κάνεις τώρα για να επηρεάσεις σωστά το παιδί σου; Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο παρέμβασης στην αύξηση βάρους του παιδιού σου, είναι η ίδια σου η μεταμόρφωση σ’ένα υγιές διατροφικό πρότυπο, όχι μόνο για το παιδί που ταλαιπωρείται με το βάρος του, αλλά για όλη σου την οικογένεια. Δεν πειράζει που θα σου κλέψει λίγο παραπάνω χρόνο, έτσι και αλλιώς οποιασδήποτε προσπάθεια που γίνεται για καλό αξίζει κάθε λεπτό.

Ευγενία Μιχαήλ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος από το diatrofi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr