Για τον αντισημιτισμό της Ελεύθερης Ώρας: “Θα έχετε ΕΣΗΕΑ, αλλά θα είναι σαν να μην έχετε”. Toυ Α. Γαζάκη

18 Φεβρουαρίου 201622:47

Την εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα” τη γνωρίζουμε όλοι λίγο-πολύ ως ένα έντυπο που προβάλλει κάθε είδους συνωμοσιολογίες, τις προφητείες του Παΐσιου, και ό,τι άλλο έχει να κάνει με την εγχώρια λαϊκή, εθνικιστική, αντικομμουνιστική και φανατικά χριστιανική δεξιά. Φυσικά, από το μίγμα αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει ο αντισημιτισμός, ο οποίος βρίσκει -κάθε βδομάδα σχεδόν- το δρόμο για τα πρωτοσέλιδα της εν λόγω εφημερίδας, που παραπαίουν ανάμεσα στο εξωφρενικό και το γελοίο. Ένας αντισημιτισμός ο οποίος εμφανίζεται άλλοτε στην αρχέγονη, προνεωτερική, μορφή του, άλλοτε στις σύγχρονες εκδοχές του, και άλλοτε σε εντελώς πρωτότυπες και “ελληνορθόδοξες” συλλήψεις της σύνταξης της Ελεύθερης Ώρας.

Παρότι η αναγνωσιμότητα της εφημερίδας είναι μάλλον μικρή και κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς μαζί της, το γεγονός ότι απόψεις όπως αυτές που συναντώνται στα επαναλαμβανόμενα αντισημιτικά πρωτοσέλιδά της υιοθετούνται ή και αναπαράγονται από πολύ κόσμο -συχνά χωρίς οργανική σχέση με την ακροδεξιά ή τους ναζί- δείχνει ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο υποτίθεται περιθωριακό φαινόμενο (ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αντισημιτισμού). Αντίθετα, έχουμε μπροστά μας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί ο αντισημιτισμός, και γενικότερα ο ρατσισμός, διά της διαρκούς επανάληψης μύθων, στερεοτύπων και καθαρών ψευδών, και διά της ενίσχυσης ανάλογων διαθέσεων που υπάρχουν ήδη σε μερίδα της κοινωνίας (περισσότερα για το θέμα στο άρθρο “Ο αντισημιτισμός της “Ελεύθερης Ώρας”: γελοίος ή επικίνδυνος;”).

Έτσι λοιπόν πριν μερικούς μήνες, η Συμβίωση, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετέχει από τον Ιούλιο του 2015 στο “GettheTrollsout!”, πρωτοβουλία οργανώσεων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στα ΜΜΕ, κατήγγειλε αυτή την απολύτως αντιδεοντολογική πρακτική της Ελεύθερης Ώρας στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ώστε να ληφθούν από το όργανο των δημοσιογράφων τα προβλεπόμενα μέτρα για τις κατάφωρες παραβιάσεις των άρθρων 1 και 2 των αρχών δεοντολογίας του επαγγέλματός τους. Στην καταγγελία επισυνάπτονταν συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης Ώρας (Ιούλιος-Οκτώβριος 2015) τα οποία δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον αντισημιτισμό της, αφού σε αυτά, μεταξύ άλλων, Μέρκελ και Σόιμπλε παρουσιάζονται ως Εβραιομασόνοι που επιβουλεύονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας, οι Εβραίοι εμφανίζονται να γνωρίζουν -και να σχεδιάζουν- την στιγμή της έλευσης του Αντίχριστου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται ως εξισλαμισμένος Εβραίος που σχεδιάζει μαζί με Εβραίους και μουσουλμάνους να καταστρέψει τον ελληνικό λαό και “αποκαλύπτεται” ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν αξιοποιείται επειδή μέσα της περιλαμβάνονται και ονόματα Εβραίων.

Ενώ όμως έχουν ήδη περάσει 4 σχεδόν μήνες από την καταγγελία αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε και δημόσια, η ΕΣΗΕΑ δεν έχει δώσει καμία αρμόδια απάντηση, ούτε φυσικά έχει προχωρήσει σε κάποια διαδικασία ελέγχου της εφημερίδας και των συντακτών της. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ελεύθερη Ώρα όχι μόνο δεν έχει πάψει να χύνει το αντισημιτικό της δηλητήριο, αλλά έχει κλιμακώσει κιόλας τις επιθέσεις της εναντίον των Εβραίων. Χαρακτηριστικά, από το Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα τα πρωτοσέλιδά της μας “πληροφορούν” ότι οι Εβραίοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στο Παρίσι και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ότι οι Έλληνες Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άνθρωπος των Εβραίων, ότι οι νέες ταυτότητες -που φυσικά “θα απεικονίζουν το Σατανά”- θα φτιαχτούν από ισραηλινή εταιρεία, και, τέλος, ότι έχει γίνει “μεγάλη σφαγή Ελλήνων από Εβραίους” (μην ψάξετε να βρείτε πουθενά αλλού αυτή την “είδηση”· πρόκειται για διαστρεβλωμένη αναφορά σε ιστορικό γεγονός που συνέβη λίγο παλιότερα· μόλις 19 αιώνες πριν).

Είναι μάλλον κάτι παραπάνω από προφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε σε καμιά περίπτωση με δημοσιογραφία, ούτε καν κίτρινη, αλλά με χυδαία προπαγάνδα που κολακεύει τα αντισημιτικά αισθήματα πολλών συμπολιτών μας και τα ενισχύει με παλιά και νέα μυθεύματα. Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο η ΕΣΗΕΑ, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, στέκεται βουβή και άπρακτη, επιτρέποντας στην Ελεύθερη Ώρα να γράφει ανενόχλητη πολλές από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής έντυπης δημοσιογραφίας, εφάμιλλες των αντισημιτικών δημοσιευμάτων των εφημερίδων της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης που οδήγησαν στον εμπρησμό του εβραϊκού οικισμού Κάμπελ -κι όλα αυτά σε μια περίοδο που κάποιοι αναζητούν και πάλι αποδιοπομπαίους τράγους για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και τη γύμνια του συστήματος που τους τρέφει. Βουβοί μένουν βέβαια και πολλοί άλλοι, από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη, που επιτρέπουν την καλλιέργεια του μίσους εναντίον Ελλήνων πολιτών, μέχρι πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, που φυσικά πρόσφατα υπήρξαν λαλίστατα εναντίον μιας θεατρικής παράστασης επειδή δήθεν τους “προσέβαλλε”, πετυχαίνοντας μάλιστα το κατέβασμά της.

Αντώνης Γαζάκης

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr