Η φτώχεια επηρεάζει αρνητικά τις νοητικές επιδόσεις

31 Αυγούστου 201315:00

Η φτώχεια, και η δυσφορία που τη συνοδεύει, χρειάζεται τόσο μεγάλη ψυχική ενέργεια, που απομένει μικρή εγκεφαλική ισχύς στον φτωχό ώστε να αφιερώσει σε άλλους τομείς της ζωής, αναφέρει νέα έρευνα.

Το ψυχικό βάρος θα μπορούσε να κοστίζει σε φτωχούς ανθρώπους μέχρι 13 μονάδες στο IQ και σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη και να λάβουν κακές αποφάσεις που ενισχύουν και διαιωνίζουν τις οικονομικές ανησυχίες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ερευνητής Sendhil Mullainathan, του Harvard, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όταν κάποιος είναι φτωχός, τα χρήματα δεν είναι το μόνο που βρίσκεται σε έλλειψη. Η νοητική ικανότητα επίσης μειώνεται.

Σε πειράματα, ερευνητές από το Harvard, Princeton, άλλα πανεπιστήμια στη Βόρειο Αμερική και το βρετανικό University of Warwick, αποκάλυψαν ότι οι πιεστικές οικονομικές ανησυχίες είχαν άμεση επίδραση στις επιδόσεις των ανθρώπων σε τεστ νόησης και λογικής.

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι φτωχοί άνθρωποι δεν είναι έξυπνοι, αλλά υποδεικνύουν ότι όσοι ζουν με περιορισμένους οικονομικούς πόρους εμφανίζουν μείωση της εγκεφαλική ισχύος λόγω του στρες.

Κατά μέσον όρο, κάποιος με οικονομικές ανησυχίες εμφάνισε πτώση στη νοητική λειτουργία, σε ένα μέρος της έρευνας, που ήταν συγκρίσιμο με μείωση 13 πόντων στο IQ, και παρόμοιο με την έλλειψη στις επιδόσεις που αναμένεται από κάποιον που δεν κοιμήθηκε καθόλου τη νύχτα.

Η Jiaying Zhao, του University of British Columbia στον Καναδά, δήλωσε ότι προηγούμενες θεωρήσεις της φτώχειας κατηγόρησαν για τις προσωπικές αποτυχίες το περιβάλλον που δεν οδηγεί σε επιτυχία. Θεωρεί ότι η έλλειψη οικονομικών πηγών, μόνη, μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωματική νοητική λειτουργία.

Ο Eldar Shafir, του Princeton δήλωσε ότι δεν πρόκειται για στρες γενικά, αλλά οι οικονομικές ανησυχίες συγκεκριμένα οδηγούν σε μειωμένη ικανότητα για σωστές αποφάσεις.

Οι φτωχοί συχνά είναι πολύ αποτελεσματικοί στο να εστιάζουν και να αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα, αλλά δεν έχουν απόθεμα ‘εύρους ζώνης’ να αφιερώσουν σε άλλες δουλειές. Επομένως, αν ζεις σε ανέχεια είσαι πιο ευάλωτος σε λάθη και τα λάθη κοστίζουν περισσότερο- είναι πιο δύσκολο να ξεφύγεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν 2 πολύ διαφορετικές ομάδες, καταναλωτές σε πολυκατάστημα του New Jersey και αγρότες στην Ινδία.

Στην ομάδα των καταναλωτών, επέλεξαν δεκάδες καταναλωτές χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και τους υπέβαλαν σε τεστ μέτρησης εξυπνάδας και ελέγχου των παρορμήσεων.

Ζητήθηκε από τους μισούς να σκεφτούν τι θα έκαναν αν χαλούσε το αυτοκίνητο και το κόστος ήταν $1.500 Σε αυτούς τους ανθρώπους η επίδοση μειώθηκε σημαντικά.

Στην Ινδία οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αγρότες είχαν μειωμένη νοητική επίδοση πριν πληρωθούν για τη σοδειά τους σε σύγκριση με αργότερα.

Ένα μήνα μετά τη συγκομιδή είναι αρκετά πλούσιοι αλλά ένα μήνα πριν, όταν τα χρήματα έχουν τελειώσει είναι αρκετά φτωχοί, δήλωσε ο Mullainathan.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το IQ αυξάνεται όταν είναι πλούσιοι, τα λάθη μειώνονται καθώς και ο χρόνος ανταπόκρισης.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η επίδραση στην Ινδία ήταν περίπου τα δυο τρίτα του μεγέθους που καταγράφηκε στην έρευνα στο πολυκατάστημα-ίση με διαφορά περίπου 9-10 μονάδων IQ, από τον ένα μήνα στον επόμενο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science.’

Πηγή : iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr