stamoy-120x120-thumb

From Russia with love.Της Εύας Στάμου

28 Ιανουαρίου 201212:29

stamoy-120x120-thumbΤο Russia Today έχει αναδειχθεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα ξένα ειδησεογραφικά κανάλια στην Αμερική –για την ακρίβεια είναι δεύτερο σε τηλεθέαση, μετά το BBC News.

Το γνωστό στο περί το μισό δισεκατομμύριο τηλεθεατές του ως «RT», εκπέμπει μέσω δορυφόρου και ηλεκτρονικών δικτύων πλήθος ενημερωτικών εκπομπών με άλλοτε προφανή και άλλοτε συγκαλυμμένη πολιτική στόχευση. Η δημιουργία του άλλωστε πριν από επτά χρόνια με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού της Μόσχας είχε σκοπό να βοηθήσει το Κρεμλίνο στην ανάκαμψη της φθίνουσας επιρροής του στον διεθνή στίβο της ιδεολογικής νομιμοποίησης.

Η έως τώρα πορεία του RT δείχνει ότι το εγχείρημα έχει πετύχει. Τι προσελκύει κοινό από τόσες διαφορετικές χώρες στα προγράμματα του Μοσχοβίτικου καναλιού; Ένας συνδυασμός ειδήσεων για αντικαπιταλιστικές διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο, ενημερωτικές εκπομπές για τα επιτεύγματα του Βλαντιμίρ Πούτιν και ντοκιμαντέρ για το τι κρύβεται πίσω από τις πύλες του ανεξήγητου. Από τις κινητοποίησες του ‘Occupy Wall Street’, ο τηλεθεατής μπορεί να μεταφερθεί στα Στενά του Ορμούζ για να δει εικόνες αντίστασης των Ιρανών πετρελαιοπαραγωγών κατά του Αμερικανού ιμπεριαλιστή, κι από κει να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ με άγνωστης προέλευσης «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες για τις κινήσεις των εξωγήινων σκορπιών που, σύμφωνα με το κανάλι, κατοικούν στον πλανήτη Άρη.

Τις τελευταίες μέρες το RT σημείωσε μία μάλλον απρόσμενη επιτυχία αποκτώντας έναν νέο σύμμαχο στην προσπάθεια διαμόρφωσης της κοινής γνώμης: τον Julian Assange. Ο πρώην επικεφαλής των WikiLeaks υπέγραψε μια προσοδοφόρα συνεργασία με τον ισχυρότερο ίσως ιδεολογικό πομπό του Κρεμλίνου. Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μιας νέας σειράς δέκα επεισοδίων, στα οποία ο Assange, από το Νόρφολκ της Αγγλίας όπου παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, θα παίρνει συνεντεύξεις από «καίριους πολιτικούς ‘παράγοντες’, διανοητές κι επαναστάτες». Η ‘επαναστατικότητα’ του όλου εγχειρήματος είναι αυτό που προβάλλεται από τον Assange ως αιτιολόγηση των νέων του σχεδίων.

Αναρωτιέμαι όμως τι είδους επαναστατική πρακτική μπορεί να ευοδωθεί μέσω της συνεργασίας με έναν τηλεοπτικό σταθμό που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος και που λογοδοτεί για το πρόγραμμά του στους κυβερνητικούς ιθύνοντες. Ούτε είναι σαφές πόσο ευρεία ή ισορροπημένη μπορεί να είναι η επιλογή των πολιτικών προσκεκλημένων στην εκπομπή του Assange, όταν ο σταθμός που θα την εκπέμπει φέρεται ότι συστηματικά παραβλέπει τα κινήματα διαμαρτυρίας εντός της ρωσικής επικράτειας. Η προφανής υποτίμηση από το RT των γεγονότων του Δεκεμβρίου (όπου μεταξύ άλλων, εκατοντάδες πολίτες που έκαναν ειρηνική διαμαρτυρία στη Μόσχα για τα καταγγελλόμενα φαινόμενα νοθείας στις εκλογές, οδηγήθηκαν στη φυλακή), είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο το RT υπηρετεί τα ιδεώδη της αλήθειας και της ελευθερίας που υποτίθεται ότι πρεσβεύει ο πρώην ασυμβίβαστος άνδρας των WikiLeaks.

Γι αυτό και οι διαμαρτυρίες του Julian Assange προς όσους αμφισβητούν τις αγαθές προθέσεις του νέου του εγχειρήματος ακούγονται στα αυτιά μου κάπως παράταιρες. Όταν προσπαθείς για χρόνια να πείσεις τους πάντες ότι πίσω απ’ όλα κρύβεται μια συνωμοσία, είναι δύσκολο να μην σκεφτούν πως ό,τι κάνεις δεν είναι τόσο αθώο όσο θέλεις να το παρουσιάζεις.  

Εύα Στάμου
πηγή:
www.protagon.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr