mousopoulos

Οι φωλιές Βιβλίου. Του Θανάση Μουσόπουλου

29 Νοεμβρίου 201122:22

mousopoulosΤο Δίκτυο Λόγου και Πράξης από τον Ιούνιο  του 2010 προβληματίζεται, πειραματίζεται και παίζει με το καινούριο και το αύριο. 

Παραδίδοντας μέσω του Δημάρχου στην πόλη το Μονοπάτι της ζωής, δηλώναμε την απόφασή μας  να πάρουμε στα χέρια τις τύχες μας. Τι λέει το Δίκτυο; Άμεση, Συμμετοχική, Δημιουργική Δημοκρατία. Αυτό είναι το αντίδοτο στην κρίση.

Εγκαινιάζουμε μια άλλη πορεία, έναν άλλο δρόμο. Δημιουργικής, συμμετοχικής, άμεσης ζωής.

Το Μονοπάτι της ζωής, είναι η ίδια η Ζωή. Όλοι χέρι χέρι να διαβούμε τον ωραίο μα δύσκολο δρόμο που μας αξίζει. 

 Από το Μονοπάτι της Ζωής στο Δρόμο της Γνώσης

 

Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης εδώ και μήνες υλοποιεί ένα σχέδιο για υπαίθριες ανοιχτές βιβλιοθήκες, τις οποίες ονομάζουμε «Φωλιές Βιβλίου», που θα τοποθετηθούν σε χώρους της πόλης και των χωριών.

Όλοι οι φίλοι και οι φίλες του Δικτύου, όσοι και όσες είμαστε στην όχθη που παλεύει για έναν καλύτερο εαυτό και για ένα δικαιότερο κόσμο, σιγά σιγά βρίσκουμε το βηματισμό μας.

Όσοι / όσες θέλουν να χαρίσουν βιβλία για τις φωλιές, τα πηγαίνουν στη Δημοτική Αστυνομία (καθημερινές 8πμ – 10μμ και Σάββατα 8πμ – 4μμ).

Σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους εγκαθιστούμε συστήματα προβολής και διάθεσης βιβλίων και άλλων εντύπων. Όσοι επιθυμούν βρίσκουν κάποιο βιβλίο να διαβάσουν, ή πάλι μπορούν να αφήνουν κάποιο βιβλίο  που το διάβασαν. Πολλές φορές έχουμε βιβλία που θέλουμε να χαρίσουμε, και δεν ξέρουμε πού. Ένα δίκτυο ανταλλαγής γνώσης.

Η πρώτη Φωλιά Βιβλίου εγκαινιάστηκε στην Κεντρική Πλατεία με την ευκαιρία της 4ης Οκτωβρίου 1919 και των Ελευθερίων της πόλης. Προηγήθηκε έγγραφό μας προς το Δήμο Ξάνθης, όπου ανάμεσα σε άλλα γράφαμε :

«Όπως γνωρίζετε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, και με την  αρωγή πολλών συμπολιτών, του Δήμου και των Υπηρεσιών του, προχωρεί στη συγκέντρωση βιβλίων και άλλων εντύπων και στη συνέχεια στην εγκατάσταση σε ανοικτούς χώρους της πόλης  μας και άλλων οικισμών  Βιβλιοστασίων, με το όνομα «Φωλιές Βιβλίου’».

Και καταλήγαμε :

«Αιτούμεθα να ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού των Ελευθερίων, με την ακόλουθη εγγραφή : « Εγκαίνια στην Κεντρική Πλατεία της πρώτης ‘Φωλιάς Βιβλίου’ του Δικτύου Λόγου και Πράξης, ως σύμβολο απελευθέρωσης της γνώσης». 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε την παραπάνω πρόταση του Δικτύου Λόγου και Πράξης. τσι η πρώτη Φωλιά Βιβλίου είναι μια γλυκιά πραγματικότητα για την πόλη μας. Σ

Συνεχίζουν οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες να προσφέρουν βιβλία, να πηγαίνουν στην πλατεία, στη Φωλιά βιβλίου 10 το πρωί με 7 το απόγευμα, να παίρνουν βιβλία και άλλα έντυπα, να τα ανακατεύουν, να αφήνουν κάποιο δικό τους. Πολλοί / πολλές μας τηλεφωνούν και προσφέρουν βιβλία.

Για όλα τ’ ανθρώπινα υπάρχει ο επόμενος σταθμός

Είπαμε τα τέσσερα ‘π’ : προβληματισμός, πορεία, πείραμα, παιχνίδι.

Τα άλλα, τα σοβαρά, είδαμε πού μας οδήγησαν.

Ήδη είναι έτοιμες δύο Φωλιές Βιβλίου να εγκατασταθούν σε Εμπορικά Κέντρα. Ως το τέλος του έτους πιστεύουμε ότι θα εγκαταστήσουμε μια Φωλιά Βιβλίου στο Δροσερό για τα παιδιά του συνοικισμού.

Όλοι / όλες μπορούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο. Μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με το Συντονιστή και τα Μέλη της Γραμματείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗΣ : Θανάσης Μουσόπουλος,
τηλ. Γραφείου 25410 – 21001, κιν.  6948578370email : musop.scriptor@gmail.com

ΜΕΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ :
Μιχάλης Σπανίδης  25410 – 27544 – 84404 Info @ Spanidis.gr
Γιώργος Κωτούλας  κινητό 6932382721
Αντώνης Μουσαδές   25410 – 64952 Κινητό 6947352846
Θάνος Μαυροδής  κινητό 6973205515
Τριαντάφυλλος Βαΐτσης τηλ. Γραφείου 25410 – 64308, κινητό 6977612726
email : triantafyllos@sarantaporo.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr