Εξέταση αίματος θα εντοπίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

6 Σεπτεμβρίου 201314:00

Μια απλή και πολύ οικονομική εξέταση αίματος ειδικά για γυναίκες θα εντοπίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου επειδή όπως εξηγούν στην έκθεσή τους τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες είναι πιο ήπια και λιγότερο εμφανή σε σχέση με εκείνα που παρουσιάζουν οι άνδρες.

Η εξέταση μετρά τα επίπεδα της τροπονίνης, μιας πρωτεΐνης που αποκτά έντονη παρουσία στον ανθρώπινο οργανισμό όταν υπάρχει βλάβη στο μυοκάρδιο. Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση είναι πιο ακριβής σε σχέση με τις μεθόδους διάγνωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, οι οποίες συχνά δεν καταφέρνουν να εντοπίσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες, με αποτέλεσμα περίπου τα μισά περιστατικά καρδιακής προσβολής να μην έχουν προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει επειδή σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι παρουσιάζουν πόνο στο στήθος, οι γυναίκες συνήθως αισθάνονται πόνο στην πλάτη και στην κοιλιακή χώρα.

Έτσι, οι γιατροί δεν τους χορηγούν εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία, με αποτέλεσμα μετά το πρώτο καρδιακό επεισόδιο συχνά να ακολουθεί κι άλλο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, η εξέταση μπορεί να εντοπίσει πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις της τροπονίνης, γεγονός που βοηθά τους γιατρούς να κάνουν τη διάγνωση πολύ πιο γρήγορα.

Μάλιστα, έχει ήδη δοκιμαστεί σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.126 γυναίκες και προέβλεψε διπλάσιο αριθμό καρδιακών επεισοδίων από ό,τι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Όπως είπε ο καρδιολόγος Νίκολας Μιλς, ο οποίος συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που ανέπτυξε την εξέταση, οι εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ευαισθησία, γι’ αυτό και οι διαγνώσεις δεν είναι όσο ακριβείς θα μπορούσαν.

Πηγή : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr