Ετοιμη η Κίνα να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας για το κλίμα

15 Δεκεμβρίου 201516:00

Τηλεφωνική συνομιλία για την ιστορική συμφωνία για το κλίμα είχαν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θέτει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ιστορικής μεταμόρφωσής της μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έκρινε ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να βάλει ένα επίσημο όριο στην απειλητική άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα -έναν στόχο που θα απαιτήσει μείωση των εκπομπών άνθρακα στα επίπεδα που μπορεί να απορροφήσει η φύση.

Αξίζει να σημειωθεί λόγω των αντιδράσεων των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών, οι οποίες ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην οικονομία, η συμφωνία δεν θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τις εκπομπές άνθρακα: καθεμία από τις 196 χώρες-μέλη της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική αλλαγή (η οποία δημιουργήθηκε στο Ρίο το 1992) θα πρέπει να παρουσιάσει εθελοντικούς στόχους για τη μείωση ή συγκράτηση των εγχώριων εκπομπών, οι οποίοι θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια από το 2018.

Πηγή: tanea.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr