Εσοδα 220 εκατ. προσδοκά το Δημόσιο από τον Πρίνο

16 Φεβρουαρίου 201322:08

Τα έσοδα αυτά όπως και όλα όσα θα προκύψουν από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα σχηματίσουν ταμείο συντάξεων τύπου pension fund. Το Δημόσιο ελπίζει σε μεγαλύτερα κέρδη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε Νότια Κρήτη, Ιόνιο και Πελοπόννησο, όπου ολοκληρώνονται στα τέλη του μήνα οι σεισμικές έρευνες.

Τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023 υπολογίζεται να προκύψουν από τη νέα τροποποιημένη σύμβαση Δημοσίου και Kavala Oil (με διάρκεια 25 έτη και δικαίωμα παράτασης πέντε και άλλων πέντε ετών), όπως εκτίμησε μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η σύσταση της εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η οποία θα εκπροσωπεί την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου στον κλάδο και θα υπογράψει τη νέα σύμβαση.

Με τη σύστασή της η ΕΔΕΥ θα αναλάβει το έργο που αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου σε κάθε πετρελαιοπιθανή περιοχή της χώρας. Το Δ.Σ. της ΕΔΕΥ θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τον Μάρτιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, με έσοδα τα οποία θα προκύψουν από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε να πάρει θέση για την Ολομέλεια με σκεπτικό να έχει μεγαλύτερο όφελος το Δημόσιο.

Ολοκληρώνει τις έρευνες

Βάσει του χρονοδιαγράμματος κινούνται οι έρευνες του πλοίου Nordic Explorer της PGS, το οποίο θα έχει ολοκληρώσει περί τα τέλη Φεβρουαρίου τις έρευνες στις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές, καθώς περιλαμβάνεται αυτή της Νότιας Κρήτης, αλλά και του Ιονίου και της Δυτικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον και από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς.

Ακολουθεί η επεξεργασία των δεδομένων και τα συμπεράσματα-εργασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί φέτος τον Οκτώβριο, και στη συνέχεια η πώληση των συμπερασμάτων αυτών σε κάθε ενδιαφερόμενο, σε συνεννόηση και υπό τους όρους που θέτει το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο θα έχει έσοδα και από την πώληση των συμπερασμάτων της έρευνας, τα οποία θα κυμανθούν από 25 έως 55% ανάλογα με το ενδιαφέρον των αγοραστών. Το επόμενο βήμα θα είναι ο διαχωρισμός περιοχών και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκμετάλλευση.
www.enet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr