Έρχονται αλλαγές στο γυμνάσιο. Τι αλλάζει, σε ώρες διδασκαλίας, αρχαία, βαθμολογία

4 Ιουνίου 201613:03

Άλλου τύπου γυμνάσιο ενδέχεται να βρουν οι μαθητές μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές καθώς ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σχεδιάζει σειρά αλλαγών, που ναι μεν μπορεί να κάνουν τους μαθητές να χαρούν, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, δεδομένου ότι υπάρχουν αντιδράσεις εκπαιδευτικών που εκτιμούν πως ευτελίζεται η Παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας την Παρασκευή ενημέρωσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις αλλαγές που θα προωθήσει για τα γυμνάσια, μέσα στο καλοκαίρι και μεταξύ αυτών πρότεινε από το διαχωρισμό των μαθημάτων σε «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα» , την περιγραφική αξιολόγηση αντί των βαθμών, αλλά και η περικοπή κατά μία ώρα της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φίλης προ ημερών σε επεισοδιακή εκδήλωση στην Καλλιθέα χαρακτήρισε τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο γυμνάσιο «παρά φύσιν», διερωτόμενος εάν είναι παιδαγωγικά σωστό ένα παιδί στην Α΄ Γυμνασίου «να τρώει στο κεφάλι τρεις ώρες Αρχαία Ελληνικά από το πρωτότυπο και δύο ώρες Νέα Ελληνικά».

«Τα παιδιά μας δεν μιλάνε σωστά τα ελληνικά. Κάτι φταίει. Τα αρχαία ελληνικά βοηθούν στο να μαθαίνουν τη γλώσσα καλύτερα. Εσείς λέτε ναι, εγώ δεν ξέρω», είπε.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή του κ. Νίκου Φίλη για να μιλήσουν τα παιδιά καλύτερα ελληνικά, θα «κοπεί» μία ώρα από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών κάθε εβδομάδα, με πολλούς εκπαιδευτικούς να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του μονοτονικού είχε και έχει ως αποτέλεσμα τις εκφραστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του κόσμου και ιδιαίτερα η νεολαία.

Επίσης με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας οι ώρες διδασκαλίας στα Γυμνάσια γίνονται 32 από 35 την εβδομάδα και τα μαθήματα από την επόμενη σχολική χρονιά χωρίζονται σε «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα».

Ακόμη θα περικοπεί μεγάλο μέρος της διδακτέας και εξεταστέας ύλης στα σχολεία της χώρας, ενώ η πρόταση για τετραετές γυμνάσιο και διετές λύκειο θα εφαρμοσθεί ύστερα από δύο έτη και όχι από την επόμενη σχολική χρονιά. Από τη νέα χρονιά θα μπορούν περισσότεροι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων να διδάσκουν και άλλα «παρεμφερή» μαθήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας στη συνάντηση με την ΟΛΜΕ προωθείται μεταξύ άλλων η μείωση της ύλης των μαθημάτων, αλλά η μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το υπουργείο προσανατολίζεται στον διαχωρισμό των μαθημάτων σε κύρια και δευτερεύοντα, με τα δευτερεύοντα να μην εξετάζονται καθόλου. Το ποια μαθήματα θα θεωρηθούν κύρια και ποια δευτερεύοντα, θα συναποφασιστεί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Ακόμη, εξετάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η κατάργηση των βαθμών, με την καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης, αλλά και η σύμπτυξη των τριών τριμήνων που ισχύουν σήμερα, σε δύο τετράμηνα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζονται οι γενικές κατευθύνσεις των αλλαγών που σχεδιάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά στο γυμνάσιο και αυτές έχουν ως εξής:

α) Χωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα, αντί τρία τρίμηνα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού χρόνου

β) Αύξηση του χρόνου που θα διατίθεται για τη διδασκαλία (λήξη των μαθημάτων στο τέλος Μαΐου)

γ) Περιορισμός των μαθημάτων τα οποία θα εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου

δ) Παιδαγωγικά ενδεδειγμένη και συμβατή με τις φυσικές αντοχές των μαθητών/τριών αυτής της ηλικίας ελάφρυνση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος κατά 3 ώρες

ε) Πιλοτική εφαρμογή (σε συγκεκριμένο αριθμό γυμνασίων) της περιγραφικής αξιολόγησης, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική

στ) Εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης

ζ) Λελογισμένη διεύρυνση των δεύτερων αναθέσεων ορισμένων κλάδων.

Τo Υπουργείο Παιδείας αναμένει από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να καταθέσει το συντομότερο δυνατό την άποψή του για την κατεύθυνση αυτών των αλλαγών.

Εν τω μεταξύ Αρχικά ο υπουργός κ. Φίλης στη συνάντηση που είχε με την ΟΛΜΕ ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς για την άριστη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων και τους ενημέρωσε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές το συντομότερο δυνατόν, ώστε τον Σεπτέμβρη να λειτουργήσουν με πληρότητα τα σχολεία.

Οι μεταθέσεις προγραμματίζονται για το διάστημα 15-25 Ιουνίου, οι αποσπάσεις για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ενώ η προκήρυξη για τους αναπληρωτές θα γίνει εντός του Ιουνίου και η οριστικοποίηση των αιτήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr