Εργοστάσιο μυγών που παράγει ζωοτροφές κέρδισε το βραβείο καινοτομίας του ΟΗΕ

11 Μαΐου 201320:00

Ένα εργοστάσιο μυγών που μετατρέπει τα οργανικά υπολείμματα σε ζωοτροφή κέρδισε το βραβείο καινοτομίας σε διαγωνισμό των Ηνωμένων Εθνών, με έπαθλο 100.000 δολάρια.

Στην φάρμα, που ονομάζεται Stellenbosch και βρίσκεται στη Νότιο Αφρική, εκτρέφονται μύγες τα αυγά των οποίων χρησιμοποιούνται για να ανακυκλώσουν τα οργανικά απόβλητα (αίμα, έντερα, κοπριά, υπολείμματα φαγητών) σε επαναχρησιμοποιήσιμη πρωτεΐνη.

Πώς λειτουργεί η φάρμα; Τα αυγά των μυγών συλλέγονται και εναποτίθενται στα απόβλητα, όπου εκκολάπτονται σε προνύμφες.

Οι προνύμφες τρέφονται με τα υπολείμματα και στη συνέχεια αποξηραίνονται, πολτοποιούνται σε νιφάδες και αποστέλλονται σε εργοστάσιο παρασκευής ζωοτροφών.

«Το εργοστάσιό μας μοιάζει με τεράστιο κλουβί με μύγες», δήλωσε ο Jason Drew από την εταιρεία AgriProtein Technologies, που υλοποίησε την πρωτοβουλία.

Οι μύγες έχουν εκπαιδευτεί να γεννούν τα αυγά τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες.

Στη συνέχεια τα αυγά τοποθετούνται πάνω στα οργανικά απόβλητα και έπειτα από 72 ώρες ένα κιλό αυγών αποδίδει 380 κιλά προνύμφες.

Η πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για αξιοποίηση των υπολειμμάτων με παράλληλη παραγωγή νέων πηγών πρωτεΐνης.

Πηγή : econews

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr